Gračanica mjesto sa višestoljetnom tradicijom urbanog življenja

13.07.2020. 08:50 / Izvor: Fena
Gračanica mjesto sa višestoljetnom tradicijom urbanog življenja
OTVORI GALERIJU

Veliki broj građana Bosne i Hercegovine će zbog pandemije koronavirusa godišnji odmor provesti u zemlji, što je ujedno i prilika da se obiđu domaće destinacije.

Veliki broj građana Bosne i Hercegovine će zbog pandemije koronavirusa godišnji odmor provesti u zemlji, što je ujedno i prilika da se obiđu domaće destinacije. Jedno takvo mjesto je i Gračanica, grad s višestoljetnom tradicijom urbanog življenja, od davnina poznata kao stjecište vrijednih trgovaca i zanatlija, u novije vrijeme uspješnih poduzetnika.

Kako za Fenu priča Edin Šaković, stručni saradnik za kulturno naslijeđe u BKC Gračanica i član Turističkog vijeća Grada Gračanica, danas je to živopisno mjesto uronjeno u zelenilo, mjesto bogate historije i tradicije, jedna od starih bosanskih čaršija čiji je autentičan duh preživio do naših dana.

"Pažnju posjetitelja će privući ulica Alije Izetbegovića, nekadašnja čaršija i savremeno gradsko šetalište, sa nekim od vrijednih kulturno-historijskih spomenika: sahat-kula iz 17. stoljeća, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, zatim Ahmed-pašina ili Bijela džamija, te Osman-kapetanova medresa. Par stotina metara sjevernije, stara je zgrada Konaka – gradske vijećnice, također nacionalni spomenik, kao i pravoslavni hram Vaznesenja Gospodnjeg, te katolička crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije", kaže Šaković.

Dalje navodi da je tu, u prostranom parku, i spomen-obilježje 1992.-1995.

"Vrijedan kulturno-historijski spomenik je i stara bosanska čardaklija u mahali Varoš, sagrađena 1840. godine. Njome danas upravljaju vrijedne članice Udruženja "Gračaničko keranje", koje baštine staru tradiciju ženskog ručnog rada, končane čipke ili kere", rekao je Šaković.

Povijesno ishodište Gračanice je naselje Soko, oko pet kilometara sjevernije, s ruševinama srednjovjekovnog utvrđenog grada čija konzervacija i uređenje za posjetioce tek treba da uslijedi. Ali u ovome mjestu je i Stara džamija, za koju arheolozi pretpostavljaju da je nekoć bila velikaški dvor gospodara Sokola. Popularno izletište je Vis iznad sela Babići, najviši vrh planine Trebave, a osobito vrijedan turistički resurs Gračanice je banjsko-rekreativni kompleks Terme, dva kilometra južno od grada, sa termomineralnom vodom visoke kakvoće.

"Redovni godišnji događaj koji privuče najviše posjetitelja sa strane u Gračanicu jeste tradicionalni trodnevni vašar, koji počinje na Kasum, 8. novembra, a datira još od daleke 1604. godine", rekao je Šaković u razgovoru za Fenu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza