Pauza

Građani Kantona Sarajevo izabrali sedam čuda kulturno-materijalnog naslijeđa: Baščaršija dobila najviše glasova

11.07.2008. 09:58 / Izvor: Nezavisne novine

Građani Kantona Sarajevo izabrali su Baščaršiju, kompleks Begove džamije, Hadži Sinanovu tekiju, staru pravoslavnu crkvu, kompleks Careve džamije, Vijećnicu te Ali-pašinu džamiju za sedam čuda kulturno-materijalnog nasljeđa, objavio je jučer Međunarodni odbor glavnih gradova kulture. Glasala su 8.434 građana KS, a Baščaršija je dobila najviše - 2.726 glasova.

U ovoj kampanji učestvovali su i gradovi Madrid (Španija), Brasilija (Brazil), Barcelona (Španija), te Nizhny Novgorod (Rusija), a glasanje je trajalo 30 dana.

Koordinatorica projekta Lejla Muhić kaže da je prezadovoljna interesovanjem građana za ovaj projekat.

"Ovo zaista nije mala cifta, posebo ako uzmemo u obzir činjenicu da je u Madridu, koji ima šest miliona stanovnika, glasalo 20.000 ljudi. Ova kampanja je imala dva cilja - prvi, da sami građani bolje upoznaju grad u kojem žive, a drugi cilj je bio da popravimo imidž koji je do sada imao kanton u Evropi. Htjeli smo da pokažemo ljudima u Evropi da su se kod nas mnoge stvari promijenile, te da ih upoznamo s našim kulturnim nasljeđem", kazala je Muhićeva, koja je najavila nastavak ove kampanje.

"Kanton priprema novi projekat koji ćemo realizirati u septembru, a ovih sedam čuda će biti baza za dalju promociju", dodala je ona.

Predsjednik Odbora Ksavijer Tudela naglasio je kako će sedam sarajevskih čuda biti novi izvor prezentacije kulturno-materijalnog nasljeđa.

"Nadam se da će sa svojih sedam odabranih čuda Kanton Sarajevo biti još atraktivnija destinacija i da će privući još veći broj turista", kazao je Tudela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza