Gradi se energetski efikasan objekt u arktičkom krugu

21.02.2018. 08:37 / Izvor: Avaz.ba
Gradi se energetski efikasan objekt u arktičkom krugu

Samoodrživi hotel u obliku prstena "Svat Hotel" će biti postavljen na bazi norveških Almlifjelet planina u blizini arktičkog kruga.

Samoodrživi hotel u obliku prstena "Svat Hotel", koji će biti postavljen na bazi norveških Almlifjelet planina u blizini arktičkog kruga, bit će potpuno energetski efikasna građevina, što znači da će proizvoditi više energije nego što može potrošiti.

S potrošnjom manjom od 85 posto od svih savremenih hotela, nova građevina posjedovat će solarne panele prilikom proizvodnje energije. Arhitekti su odlučili da izgrade kružnu strukturu pokrivenu solarnim panelima kako bi omogućili optimalne nivoe svjetlosti tokom čitavog dana i u svim godišnjim dobima.

Stepenaste terase integrirane su duž fasade hotela kako bi kreirale sjenu u apartmanima tokom ljeta, mijenjajući prisustvo vještačkih sistema rashladnih uređaja. Zastakljene velikim prozorima sobe, također, osiguravaju maksimalnu upotrebu termalne energije tokom hladnijih zimskih dana.

Glavna struktura hotela podržana je nizovima slova V od oblikovanih drvenih stubova koji se nastavljaju sve do dna Holandsfjorden fjorda, predstavljajući referencu na lokalni način izgradnje i tradicionalnih konstrukcija ovog podneblja i ribarskih kuća podignutih iznad grubog terena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza