Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Gripa: Raste broj oboljelih u ZDK

23.10.2018. 12:13 / Izvor: Akta.ba

Prema podacima prikupljenim u nadležnim zdravstvenim ustanovama, u 42. sedmici raste broj prijavljenih slučajeva akutnih respiratornih infekcija ili influenci sličnih oboljenja na području Zeničko-dobojskog kantona. Ono što raduje jeste da u Kantonalnoj bolnici Zenica tokom prethodnog perioda nije bilo hospitaliziranih slučajeva teških akutnih respiratornih infekcija (SARI).

Obradom podataka iz zdravstvenih ustanova općina koje su dostavile svoje izvještaje, vidi se da je, od ukupnog broja oboljelih od akutnih respiratornih infekcija ili influenci sličnih oboljenja (929), najveći broj oboljelih sa područja općina Visoko (308) , Tešanj (266), Zenica (138) i Zavidovići (104). U protekloj, 42. sedmici 2018. godine, svoje podatke nisu dostavili nadležni iz općina Kakanj, Doboj Jug i Usora.

Kako je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ranije najavio, uokviru mjera nadzora nad gripom u Zeničko-dobojskom kantonu u sezoni 2018. / 2019., donesena je odluka da se kontinuirano, svake sedmice, objavljuju rezultati izvještaja o broju prijavljenih slučajeva gripe i oboljenja sličnih gripi na području ovog kantona, kao i povremeno daju preporuke i sugestije u prevenciji ovog i sličnih oboljenja.

Nadzor je započet, kako je uobičajeno, u 40. sedmici ove 2018. godine i trajati će najmanje dvanaest (12) sedmica.  Više informacija o globalnom stanju u ovoj temi može se pronaći u dvosedmičnim izvještajima Svjetske zdravstzvene organizacije (WHO), na linku , dok redovne, sedmične izvještaje sa područja ZDK sa grafikonima i tabelama INZ objavljuje na svojoj web stranici www.INZ.ba , kao i na svojoj Facebook stranici. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza