Grožđe štiti srce, potiče zdravo spavanje te jača koncentraciju

17.09.2018. 08:38 / Izvor: Akta.ba
Grožđe štiti srce, potiče zdravo spavanje te jača koncentraciju

Kod vinove loze ne koriste se samo sočni plodovi i njihovi pripravci nego i drugi dijelovi - primjerice, neprskani listovi odlični su za čajeve, koje mogu piti i dijabetičari.

Osim što osvježava i utažuje glad, grožđe se u narodnoj medicini tradicionalno koristi za liječenje niza oboljenja. Preporučuje se za čišćenje krvi, reguliranje probave, uklanjanje masnih naslaga iz tijela, liječenje upalnih procesa probavnih organa, kao i kod reumatskih tegoba i kožnih alergija. Svježi sok od grožđa bogat je vitaminima A, B i C te brojnim mineralima. Grožđe djeluje kao prirodni tonik, a ujedno je prilično hranjivo. Sadrži oko 20 posto šećera pa je dobro njime zamijeniti industrijske slatkiše, prenosi 24 sata.

Ovo voće je također vrlo važan izvor bioflavonida koji štite organizam od slobodnih radikala. Zbog različitih antioksidansa grožđe snažno djeluje protiv bakterija, virusa, upala i alergija. Preporučuje se protiv loše cirkulacije, a važno je i u usporavanju starenja, odnosno sprečavanju demencije i degenerativnih očnih bolesti. Kupujte samo zrele grozdove jer jednom ubrani više ne sazrijevaju. Grozd s bobicama mora biti zelenkastožut. Grožđe operite neposredno prije jela, a kako biste ga očuvali svježim, držite ga u plastičnoj kutiji u hladnjaku.

Bijelo grožđe ima vrlo sličnu energetsku vrijednost kao crno, nešto manje kalija i kalcija, ali siromašno je fenolima u odnosu na crno grožđe. Kožica crnoga grožđa obiluje fenolima, koji mu daju boju i okus, a nama su korisni za zdravlje. Polifenoli (resveratroli, antocijani, katehini i kvercetini) antioksidansi su koji uništavaju slobodne radikale, koji mogu izazvati tumore. Također čuvaju prohodnost arterija pa tako smanjuju rizik od bolesti srca.

Crno grožđe bi trebalo jesti često zbog obilja hranjivih sastojaka, ponajviše kalija, vitamina C, B1 i B6 i mangana. Crno grožđe obiluje i flavonoidima, od kojih su najvažniji kvercitin i rezveratrol jer smanjuju zgrušavanje krvi i snižavaju loš LDL kolesterol, smanjujući tako rizik od srčanih bolesti. Nedavno istraživanje pokazalo je da jedenje crnoga grožđa povećava nivo hormona melatonina, neophodnog za dobar san. Visoka koncentracija rezervatola je u ljusci crnoga grožđa. Rezervatol pozitivno utiče na motoričke i mentalne funkcije mozga i smanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i fleksibilnosti i zdravlju srčanog mišića.

Neka istraživanja su pokazala da rezervatol ima važnu ulogu u sprečavanju malignih bolesti i da čak može ubrzati uništavanje već postojećih stanica raka. Od određenih vrsta grožđa prave se grožđice, koje obiluju biljnim vlaknima, kalcijem i željezom, a mogu zamijeniti i šećer u kolačima. Iako se za namirnice koje su slatke i ljepljive, kao što je suho grožđe, smatralo da uzrokuju propadanje zuba, novija istraživanja su potvrdila suprotno.

Pokazalo se da tvari iz suhoga grožđa suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni prije svega zato što obiluju fruktozom i glukozom, a ne saharozom, koja je glavni krivac za oboljenja usne šupljine. U liječenju se koristi i vinski ocat, koji hladi i steže, smiruje dijareju i krvarenje, a služi i za pripremu obloga. Povremeno pranje cijelog tijela mješavinom octa i vode čisti kožu i otvara pore, pospješuje cirkulaciju krvi, a time organizam postaje otporniji na razne bolesti i štetne vanjske utjecaje.

20 ljekovitih recepata:

1. Oboljenja gušterače - Prije doručka, ručka i večere pijte po 100 g soka od grožđa (bez alkoholnog vrenja) tijekom 10 dana. Prije tretmana ozbiljnijih bolesti obavezno se posavjetujte s liječnikom.

2. Bolovi u stopalima - Bolna stopala i donji dio noge svakog jutra vlažite krpom namočenom vinskim octom, dobro izmasirajte i zamotajte dobrim zavojem koji se skida tek prije spavanja. Poboljšanja biste mogli primijetiti već za nekoliko dana, no tretman je najbolje primjenjivati tijekom dva tjedna.

3. Ozebline - Usitnite 30 listova vinove loze i kuhajte u mlijeku pola sata na laganoj vatri. Dobiveni talog sipajte u vodu za pranje i u njoj držite promrzle noge ili ruke najmanje deset minuta.

4. Prehlada - Protiv prehlade i groznice skuhajte 200 ml crnog vina sa žličicom mljevenog papra i popijte prije spavanja. Po želji možete zasladiti medom ili šećerom.

5. Bolovi u mjehuru - Prije spavanja pripremite vrući oblog od vinskog octa - na laganoj vatri zagrijte malo vinskog octa u širokoj posudi te njime natopite lanenu ili pamučnu krpu. Smjestite se u udoban položaj, stavite oblog na donji dio trbuha i dobro se utoplite. Pazite da oblog ne bude prevruć. Ovaj tretman ponovite najmanje dvije večeri zaredom, pijte puno tekućine, a ako sumnjate u upalu, pijte čaj od medvjetke (Arctostaphylos uva ursi).

6. Grčevi u trbuhu - U litru bijelog vina stavite 100 g usitnjenog češnjaka i ostavite da stoji 5-10 sati, a zatim ocijedite i pijte po čašicu, od pet do šest puta, tijekom 10 dana. Pripravak nije pogodan za djecu.

7. Anemija - U dvije litre crnog vina stavite 200 g suhog lišća koprive, ostavite da stoji 24 sata, a zatim pijte po čašicu, svako jutro natašte i uvečer prije spavanja, tijekom duljeg razdoblja.

8. Slezena - Tijekom 30 dana jedite crno grožđe s komadom jučerašnjeg pšeničnog kruha. Prvih 10 dana po 300 g prije doručka, ručka i večere, drugih 10 dana po 400 g, a trećih 10 dana po 500 grama.

9. Protiv akni - Jednu žličicu usitnjenog, suhog, neprskanog lista vinove loze kuhajte 10 minuta u 2,5 decilitra vode. Ostavite da se ohladi, procijedite i pijte tri puta dnevno između glavnih obroka. Pijte mjesec dana, a po potrebi terapiju ponovite.

10. Upala želuca - Tri puta dnevno, 20 dana zaredom, natašte jedite 40 dekagrama crnoga grožđa s komadom crnoga kruha, starog najmanje jedan do dva dana.

11. Bolesti prostate - Poslije svakog obroka, tijekom deset dana, jedite pola kilograma crnoga grožđa, a poslije toga popijte čaj spremljen od žlice usitnjenog lišća vinove loze (svježeg ili suhog, koje se prelije sa 700 g kipuće vode, ostavi da stoji 1-2 sata, procijedi i pije) po 200 g prije jela triput na dan. 

12. Tretman za lice - Čistu vatu natopite bijelim vinom pa premažite lice i vrat. Nakon dvadesetak minuta tretirana mjesta isperite mlakim čajem od kamilice. Bijelo vino je odličan osvježavajući losion.

13. Uklanjanje bradavica - Tri žličice sjemenki bijeloga grožđa i sjemenki dunje usitnite u mikseru ili mužaru te prelijte s dva decilitra prokuhane vode. Kad se sve ohladi, pripremljenom mješavinom natopite bradavice nekoliko puta dnevno. Nakon dvadesetak minuta bradavice obrišite vatom namočenom u mlaki čaj od kamilice.

14. Menstrualni grčevi - Uzmite 400 g lišća vinove loze, stavite u platnenu vrećicu i dobro zavežite, ubacite u odgovarajuću posudu i prelijte s 1,2 litre vode pa kuhajte dok voda ne zakipi i još 15 minuta nakon toga, a zatim izlijte tekućinu u posudu za pranje, rashladite do podnošljive temperature i perite noge svakodnevno po 20 minuta. Ova voda može se koristiti još jednom, kad se opet zagrije.

15. Maska - Masku od svježih bobica možete  pripremiti tako da dvadesetak bobica ogulite i izvadite sjemenke, a dobivenu kašu nanesete na očišćenu kožu lica i vrata. Nakon 20 minuta isperite mlakom vodom.

16. Melem za dojilje - Napravite mješavinu tri žlice sjemenki bijeloga grožđa i tri žlice sjemena dunje te prelijte s 200 g kipuće vode, ostavite da odstoji 24 sata pa dobivenim melemom mažite bradavice dojki nekoliko puta na dan. Pred spavanje dojke i bradavice operite čajem od kamilice.

17. Topljenje žučnog kamenca - Pola litre vina kuhajte s 1/8 maslinova ulja pet minuta. Ovako pripremljen lijek pijte svako jutro natašte pet dana uzastopno po šalicu. Čim popijete, lezite na lijevu stranu i ostanite tako pola sata, a zatim se okrenite i ležite isto toliko na desnoj strani.

18. Tuberkuloza - Šest žlica naribanog hrena i crne rotkve prelijte litrom kipućeg vina, ostavite poklopljeno dva sata, zatim procijedite, zasladite medom i pijte svaki sat po 50 g, a prije ručka i večere po 100 g tijekom sedam dana. U to vrijeme jedite jaču hranu – suhu slaninu s bijelim vinom i dvaput na dan žvačite po 100 g saća s medom pa saće (vosak) ispljunite.

19. Cirkulacija - Dvije šake usitnjenih svježih listova vinove loze kuhajte 15 minuta u litri vode. Ovaj uvarak dodajte u kupku i u njoj pola sata držite noge namočene do koljena. Ponavljajte to svaki dan kroz mjesec dana, najbolje prije spavanja.

20. Oporavak - Za brži oporavak nakon operacije jedite svježe grožđe triput na dan: ujutro natašte, sat prije ručka i sat prije večere. Dnevno treba pojesti 1,5 kg grožđa, ali može i više. Prednost treba dati crnom grožđu jer je ljekovitije od bijelog. Grožđe se može jesti i s malo pšeničnog kruha. Terapija za oporavak traje tri tjedna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza