Pauza / KULTURA I FILM

Hadžihafizbegović: "Zlatni lav" je najznačajnija nagrada u mojoj karijeri

Ovo je velika i najznačajnija nagrada u mojoj karijeri. Sretan sam da sam "Lava" donio u Sarajevo, jer ovo je čini mi se priznanje i bh. kinematografiji - ocijenio je jučer u Sarajevu istaknuti bh. glumac Emir Hadžihafizbegović.

11.09.2014. 10:27 / Izvor: Fena

Ovo je velika i najznačajnija nagrada u mojoj karijeri. Sretan sam da sam "Lava" donio u Sarajevo, jer ovo je čini mi se priznanje i bh. kinematografiji - ocijenio je jučer u Sarajevu istaknuti bh. glumac Emir Hadžihafizbegović, koji je na nedavno završenom Venecija film festivalu osvojio prestižnog "Zlatnog lava" za najbolju ulogu u filmu "Takva su pravila".

Riječ je o ostvarenju hrvatskog reditelja Ognjena Sviličića, rađenom u koprodukciji Hrvatske, Francuske, Makedonije i Srbije, a na Venecijanskom festivalu prikazan je u okviru takmičarskog programa "Horizonti" uz 18 drugih filmova.

Hadžihafizbegović je na konferenciji za medije, koju je povodom osvajanja ove prestižne nagrade organiziralo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, naglasio da nagradu dijeli s partnericom u filmu Jasnom Žalicom, s kojom je ostvario izvrsnu saradnju.

Podsjeća da je film sniman prošle godine tokom aprila i maja u Zagrebu te da tematizira ubistvo sina jednog bračnog para čije su karaktere utjelovili Žalica i on.

"Ubistvo djeteta dešava se na tramvajskoj stanici, što je i paralela s ubistvom djeteta Denisa Mrnjavca u Sarajevu. Film se bavi odgonetanjem tog besmislenog i iracionalnog nasilja mladih danas. Uspio je da ispriča tu priču kao opšte mjesto nasilja kojeg imamo posvuda, to nije nikakva balkanska priča o maloljetnoj delinkvenciji", istaknuo je on.

Također podvlači da ovo ostvarenje donosi i tešku psihološku dramu koju roditelji proživljavaju nakon ubistva djeteta. Naglašava da i sam ima djecu otprilike iste dobi kao i dijete u filmu, te je upravo u tome našao ključ za spoznaju sve trivijalnosti i bizarnosti takve smrti.

"Ovo je najteži film koji sam uradio između 46 igranih filmova u svojoj karijeri", kazao je on.

Govoreći o atmosferi na Venecijanskom festivalu te dodjeli nagrada, ovaj glumac naglašava da je cijela ceremonija dodjele bila usredotočena na sto s ekipom filma "Takva su pravila", kao i da su dostojanstveno predstavili ovaj film na projekciji kojoj je prisustvovalo oko 1.500 ljudi iz 30-ak zemalja svijeta. Apsolutnim trijumfom filma nazvao je činjenicu da je uvršten u zvaničnu selekciju ovog prestižnog svjetskog festivala.

Glumica Jasna Žalica ističe da je iznimno uzbuđena i sretna zbog nagrade koju je dobio njen kolega te da je ona otjelovljenje onoga što je već znala tokom i nakon snimanja filma.

"Nakon snimanja sam po Zagrebu tražila nagradu koju bih mu uručila, te sam našla orden rada sa zlatnim vijencem. Nijedna nagrada mi nije veća od te koju sam imala potrebu da mu uručim. Vrlo sam ponosna na to što smo napravili, ovo je izvanredan glumački film", kazala je ona.

Ministar kulture i sporta KS-a Ivica Šarić kratko je kazao da dobiti "Zlatnog lava" u konkurenciji od 19 filmova za svako je divljenje, uputivši iskrene čestitke na izvanrednom uspjehu cijeloj ekipi filma.

"Ovim se potvrđuje da još samo kultura i sport pronose ime BiH u svijetu", istaknuo je on.

Film je premijerno prikazan 29. augusta, nakon čega će uslijediti njegovo predstavljanje u Zagrebu i Parizu, a očekuje se da bi ga sarajevska publika mogla poledati do nove godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza