Hajdučke vode - oaza mira i očuvane prirode​

28.12.2019. 10:36 / Izvor: SRNA
Hajdučke vode - oaza mira i očuvane prirode​

Legenda kaže da je najveći grčki junak, nepobjedivi Ahil, svoje rane liječio hajdučkom travom.

Sportsko-rekreacioni centar "Hajdučke vode" na planini Borja predstavlja turistički biser na 810 metara nadmorske visine okružen crnogorično-listopadnom šumom.

Udaljen je 25 kilometara od Kotor Varoša i oko 60 kilometara od Banjaluke.

Sportsko-rekreacioni centar "Hajdučke vode" idealan je za kondicione pripreme sportista, a posjetiocima su na raspolaganju brojne staze za šetnju, trčanje i vožnju bicikla u borovoj šumi ukupne dužine 2.500 metara, odbojkaško, košarkaško, tenisko i rukometno igralište, fudbalski tereni, kao i trim-kabinet i sala za vježbanje.

Direktor hotela "Hajdučke vode" Goran Periz ističe da posjetiocima nude razne vidove rekreacije, a božanstven pejzaž, borova šuma i planinski vazduh čine ih jedinstvenim u okruženju. 

"Za odmor duha i tijela tu je velnes i spa centar. Oaza mira u srcu borove šume i središte vazdušne banje na najbolji način će vas rehabiliovati i osvježiti. Izgradnjom bazena zatvorenog tipa, svadbenog salona i dodatnim uređenjem skijališta proširili smo našu ponudu u svim segmentima. Sve to je dodatno doprinijelo našem motu: `Oaza mira, očuvane prirode i zdrave hrane, mjesto gdje ćete pronaći sebe`", naglašava Periz.

On dodaje da zbog povoljnih cijena i prirodnih ljepota ovu turističku destinaciju posjećuje sve veći broj turista.

Hotel "Hajdučke vode" organizuje i seminare, svečanosti, proslavu Nove godine i druge skupove.

Sportsko-rekreacioni centar svojim raznovrsnim sadržajima znatno je obogatio ovo živopisno mjesto, gdje će svi koji žele pobjeći od naporne i užurbane gradske svakodnevice naći mir u svježini borove šume i idealno mjesto za rekreaciju.

Za zimske radosti i uživanje u čistom planinskom vazduhu tu je ski-staza sa žičarom.

"Kako bi ljubitelji skijanja bez bojazni uživali tokom cijele sezone, obezbijedili smo top za vještačko osnježivanje i ratrak za uređenje ski-staze", rekao je Periz.

On je naveo da je jedna od atrakcija ovog turističkog kompleksa izvor Hajdučka voda, do kojeg se dolazi uređenom stazom i za koji postoji legenda da su se na njemu ljudi umivali da im planina da snagu pred okršaj sa Turcima.

Hotel ima 24 moderno opremljene sobe, fitnes i sauna centar, a restoran je uređen u etno-stilu i gurmanima nudi bogata i ukusna jela nacionalne i internacionalne kuhinje.

Dio svakodnevne ponude su tradicionalna jela ovog kraja, kao što su domaći uštipci, cicvara i domaći kajmak.

Na planini Borja postoje idealni uslovi za lovni turizam, a na proplancima u okviru kompleksa Sportsko-rekreacioni centar "Hajdučke vode" mnogo je ljekovitog bilja i šumskih plodova.

Kada je riječ o ljekovitim biljkama, izdvajaju se trava iva i hajdučka trava. 
Trave ive ima u izobilju na planini Borja, a o ljekovitosti ove biljke najbolje govori narodna izreka "Trava iva od bolna pravi živa". U jesen je moguće brati vrganje, poznate i kao kraljeve gljive.

Legenda kaže da je najveći grčki junak, nepobjedivi Ahil, svoje rane liječio hajdučkom travom. Ahilov recept znali su i hajduci koji su fino mljeveni prah od hajdučke trave uvijek nosili sa sobom u svilenim kesicama. Nauka je potvrdila da su junaci u pravu, a hajdučka trava je jedna od najčešće upotrebljavanih ljekovitih biljaka u ovom narodu.

Ovaj kraj je decenijama poznat kao svojevrsna vazdušna banja i svi koji jednom kroče na Borje, uvijek se vraćaju. 

Raznolika gastronomska ponuda, sportski i animatorski sadržaji, korporativni kapaciteti, te centralna lokacija sa pogledom na istorijski lokalitet gdje su se svojevremeno hajduci okupljali u družine čine potpunim doživljaj ovog planinskog mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza