Hajka na bankare koji su klijentima pomagali da izbjegnu plaćanje poreza

03.12.2013. 10:35 / Izvor: REUTERS
Hajka na bankare koji su klijentima pomagali da izbjegnu plaćanje poreza

Bivši UBS bankar Raoul Weil je pristao na ekstradiciju u SAD kako bi se suočio sa optužbama za utaju poreza nakon više od pet tjedana koje je proveo u talijanskom zatvoru., javlja Reuters.

Bivši UBS bankar Raoul Weil je nakon više od pet tjedana koje je proveo u talijanskom pritvoru pristao na ekstradiciju u SAD kako bi se suočio sa optužbama da je pomagao klijentima da utaje porez, javlja Reuters.

Weil, 54, je uhićen u luksuznom hotelu u Bolonji 18. listopada/oktobra nakon što se u hotel prijavio koristeći svoje ime za kojim je raspisana potjernica.

Weil-a, koji je radio kao izvršni direktor jednog odjela u UBS banci, vlasti SAD-a traže još od 2008. kada je navodno pomagao klijentu da izbjegne plaćanje poreza.  Prema The Wall Street Journal, 85 posto UBS-ovih američkih klijenata krilo je vlastite idnetitete i bankovne račune od Porezne uprave SAD-a.

SAD-e su izdale međunarodni nalog za uhićenje Švicarca Weil-a u siječnju/januaru 2009. nakon što se on nije pojavio na federalnom sudu.

Bankar je uporno poricao da je uradio bilo što loše. "Weil se složio da bude isporučen SAD-u jer je uvijek bio spreman da se suoči sa ovim optužbama", kazao je Weil-ov odvjetnik. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza