Huawei se okreće od Googlea ka Appleu

18.08.2020. 08:24 / Izvor: Nezavisne novine
Huawei se okreće od Googlea ka Appleu

Administracija Donalda Trumpa uvodi sve više zabrana kineskoj kompaniji, ali u Huawei-u smatraju da to ih neće zaustaviti.

Administracija Donalda Trumpa uvodi sve više zabrana kineskoj kompaniji, ali u  Huawei-u smatraju da to ne samo da ih neće zaustaviti, nego će iz svega izaći potpuno drugačiji i jači, jer su za to sposobni.

Anson Zhang , direktor Huawei Consumer Business u Velikoj Britaniji, optimističan je po pitanju budućnosti Huawei-ja u toj zemlji, ali i globalno, piše "Forbs".

"Jedna smo od dvije kompanije na svijetu, koje su u stanju da imaju jedno hardversko i softversko rješenje u okviru sopstvenog ekosistema. Samo Huawei i Apple ovo mogu, a to je i naša dugoročna strategija. Iako postoji mnogo izazova, glasina i pritiska posvećeni smo svojim investicijama i ekosistemu… Ova strategija biće efikasna", rekao je on.

Do prošle godine, Huawei je bio u konkurenciji sa Samsung kompanijom, kad je riječ o Google android korisnicima širom svijeta. Međutim, Trampove mjere onemogućile su da kineski gigant koristi Google, njegove aplikacije i licencirani Android OS.

Sad, posmatrajući globalno tržište, Huawei želi da stvori "treći put", odnosno alternativu i za IOS i za Android operativne sisteme. Kompanija vidi svoje modele mnogo bližim Appleovim, nego Googleovim modelima, prenosi Mondo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza