Husqvarna 7 najboljih savjeta za sigurno, efikasno potkresivanje grana

26.01.2018. 11:52 / Izvor: Akta.ba
Husqvarna 7 najboljih savjeta za sigurno, efikasno potkresivanje grana

Husqvarna za vas donosi neka osnovna pravila za sigurno i učinkovito kresanje grana.

Kada radite sa motornom pilom, orezivanje je obično operacija koja zahtijeva najviše vremena i truda. Drugim riječima možete mnogo dobiti ako naučite ispravnu tehniku.

Ako ste početnik u kresanju grana trebate nastaviti polako i metodično, postepeno povećavajući tempo. I uvijek zapamtite: ako vas leđa počnu umarati, to može biti znak da vam je potrebna dodatno prilagođavanje i precizno podešavanje vaše tehnike. Ovdje su neka osnovna pravila za sigurno i učinkovito kresanje grana.

1. Pravilna visina

Najbolja radna visina je kad je deblo u visini bokova. Stanite sa lijeve strane debla i radite od donjeg dijela drveta prema gore. Pravilnu visinu možete postići tako da probate stablo srušiti na neko od već srušenih stabala, na kamen ili na povišeniji teren. Zapamtite da pri radu vaša koljena moraju biti savijena, a ne vaša leđa.

Ako ste početnik u kresanju grana trebate nastaviti polako i metodično, postepeno povećavajući tempo. I uvijek zapamtite: ako vas leđa počnu umarati, to može biti znak da vam je potrebna dodatno prilagođavanje i precizno podešavanje vaše tehnike. Ovdje su neka osnovna pravila za sigurno i učinkovito kresanje grana.

2. Stabilno i sigurno

Stanite čvrsto raširenih nogu i držite pilu uz tijelo. Radite lancem koji vuče i lancem koji gura te uvijek pokušajte osloniti pilu na deblo ili na bok. Sa motornom pilom radite tako da vam je blizu tijela i držite stav stabilan u oba smjera. Pobrinite se da imate dovoljan dohvat tako da zadržite rizičan posao pokreta vaših stopala na minimumu.

3. Držite motornu pilu nisko

Kako biste izbjegli moguće nesreće vrlo je važno da se motorna pila ne diže sa debla više nego što je to potrebno.  Nosite motornu pilu čim je to manje moguće i koristite je kao polugu koja leži na deblu ili na na vašoj nozi. Kresanje će biti lakše ako se koristi vodilica dužine od 13“ pa do 15“.

4. Kontrolisani pokreti

Uvijek držite vodilicu motorne pile na drugoj strani debla kada premještate svoje noge. Lanac se ne smije okretati kada se mičete. Držite pilu objeručke kada se krećete na manjim udaljenostima, nikada samo za zadnju ručku. Za veće udaljenosti je najbolje uključiti kočnicu lanca i nositi pilu na prednjoj ručki.

5. Čuvajte se povratnog udara

Izbjegavajte rezanje sa vrhom vodilice. Vaši prsti moraju uvijek biti na ručkama tokom potkresivanja.  Koristite dužiu vodilice koja je prilagođena dimenzijama stabla. Budite pažljivi ako je deblo blizu tla budući da postoji opasnost da dodirnete nešto vrhom vodilice, što će prouzrokovati povratni udar. 

6. Izbjegavajte ukliještenje vodilice

Utvrdite koliko su grane zategnute i režite na suprotnoj strani grane gdje je veća vjerojatnoća  da vodilica neće biti stisnuta pod težinom grane. Ako niste sigurni, režite granu u fazama, od vanjske strane prema deblu. Ako se pila zaglavi, nemojte pokušavati izvući pilu. Umjesto toga, zaustavite motor i savijajte deblo da se rastvori dok se pila ne oslobodi.

7. Zakočite motornu pilu prije pomjeranja grana

Ostavite motornu pilu da odmara na deblu dok uklanjate granje sa vašom desnom rukom. Prvo, pustite gas i ručicu gasa te aktivirajte kočnicu lanca. Ako je motorna pila opremljena sa TrioBrakeTM, čak je i lakše aktivirati kočnicu lanca prije nego što se krene uklanjati grane.

Piljenje prema dole, tako da lanac pokušava povući motornu pilu prema deblu je poznatije kao rezanje sa povlačenjem lanca. Piljenje sa donje strane prema gore, tako da lanac pokušava gurnuti pilu prema vama poznatije je kao rezanje sa guranjem lanca.

Potkresivanje različitih strana debla

Kada potkresujete desnu stranu, zauzmite položaj sa lijeve strane debla. Neka se pila odmara od debla sa vodilicom na desnoj strani. Pilite sa guranjem ili povlačanjem lanca. Podržite vašom desnom nogom od trupca za dodatnu ravnotežu.

Prilikom potkresivanja grana na vrhu, neka vodilica odmara na deblu. Pilite guranjem lanca. Postavite vašu desnu nogu suprotno od pile. Sjecite  odozdo tako da lanac   gurna pilu prema vama To je poznato kao rezanje sa guranjem lanca.

Prilikom potkresavanja grana sa lijeve strane, balansirajte sa pilom naspram debla i na jednoj nozi. Pilite sa guranjem ili povlačenjem lanca.

Thor d.o.o. Doboj - Uvoznik i generalni distributer Husqvarna za BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza