Ibrahim Spahić: Autori, izdavači i čitaoci potvrdili privrženost knjizi

28.04.2014. 08:34 / Izvor: Fena
Ibrahim Spahić: Autori, izdavači i čitaoci potvrdili privrženost knjizi

Predsjedenik Udruženja izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine (UIKBiH), Ibrahim Spahić, jučer je posjetio izdavače iz Bosne i Hercegovine i regije na 26. Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu, saopćeno je iz ovog udruženja.

Predsjedenik Udruženja izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine (UIKBiH), Ibrahim Spahić, jučer je posjetio izdavače iz Bosne i Hercegovine i regije na 26. Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu, saopćeno je iz ovog udruženja.

Spahić je izrazio zadovoljstvo zbog izuzetne posjete i profesionalnog pristupa izdavača i njihovih asocijacija na 26. Međunarodnom sajmu knjige.

Ocijenio je kako se potvrdilo se da je bila ispravna odluka, donesena još u decembru prošle godine, o besplatnom ulazu na sajam kao i o popustu od 30 posto za domaće izlagače i 10 posto za strane izlagače bila ispravna. Naime, ta odluka je omogućila izdavačima i zainteresiranim ljubiteljima pisane riječi, da njihov susret proteknu na obastrano zadovoljstvo.

On je dalje rekao i to da izuzetan rad na promociji autora i njihovih djela realiziran kroz “Bosansku kuću”, kao i promocije na štandovima i u samom gradu, predstavljaju djelotvoran rad njihovog Press centra, i da to može biti primjer i za narednu godinu.

"Bitno je da su se održale izložbe “Herta Miler: Začaran krug riječi’ u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Sarajevo, kao i izložba posvećena NUBBiH i njenom sjedištu Vijećnici", naglasio je Spahić.

Spahić je, također, istakao da je prvi put organiziran nastup izdavača iz Srbije, koji je realizirao u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije i Narodnom bibliotekom Srbije.

"Ova saradnja potvrdila je opravdanost našeg poziva za predstavljanje izdavača pod jednim krovom. U razgovorima, sa predstavnicima izdavača iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, imao sam zadovoljstvo da konstatujem obostrani interes za predstavljanje na regionalnim sajmovima i BH izdavača kroz zajednički protokol o regionalnoj saradnji i međusobnoj podršci u promociji knjige i izdavaštva", rekao je on.

Kada su u pitanju domaći izdavači, Spahić je pomenuo da je dominantna tema bilo pitanje kako prevazići financijsku krizu u izdavaštvu i ojačati fondove za izdavaštvo i bibliotekarstvo.

"Neophodno je ojačati fondove za izdavaštvo i bibliotekarstvo s posebnim zahtjevom da se i ostala ministarstva, na svim nivoima vlasti u BiH, pored Ministarstva kulture i sporta i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, angažuju u podršci izdavačke industrije te da se od naredne fiskalne godine osigura i uvede odgovarajuća, diferencirana stopa PDV –a. Na tome Udruženje izdavača i knjižara BiH insistira  od od njenog uvođenja u BiH. Proteklih godina, ali i trenutno, stopa od 17 posto predstavlja najveću u regiji i direktno se odražava na poslovanje izdavača i održivost izdavačke industrije", istakao je on u saopćenju.

Ibrahim Spahić je izrazio posebno zadovoljstvo zbog nastupa Univerziteta u Sarajevu.

Osjeća se da su fakulteti i univerzitet postali značajni izdavači što je od presudne važnosti za daljnju edukaciju, razvoj kulture i nauke u BiH- dodao je Spahić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza