Inovacija sarajevskih studenata - bluetooth marketing kroz vlastiti softver i hardver

24.12.2008. 15:52 / Izvor: eKapija.ba
Inovacija sarajevskih studenata - bluetooth marketing kroz vlastiti softver i hardver

Na platformi bluetootha, bežičnog protokola koji omogućava razmjenu podataka na kratkim razdaljinama sa fiksnih ili mobilnih telefona, laptopa, personalnih kompjutera, gps sistema, digitalnih kamera i konzola za video igre - grupa studenata iz Sarajeva razvija originalnu uslugu u opsegu mobilne telefonije. Naime, oni već šest mjeseci apliciraju bluetooth marketing – odnosno, emitiranje reklamnih sadržaja na korisničkim mobilnim telefonima, putem posebnih baznih stanica.

Selma Mehmedić, Invento media group Sarajevo za emisiju Društvo znanja kaže: "Mi smo razvili vlastiti softver i hardver, imamo bosanskohercegovački patent i licencu na softver. "Invento Broadcast Point" može da šalje različite sadržaje različtihi formata, sve multimedijalne sadržaje koje inače podržavaju mobilni uređaji. Od tekstualne poruke, preko slike, zatim video klipova, animacija, malih kataloga, java aplikacija".

Firma koja su osnovali ovi mladi ljudi, postala je članica Internacionalne asocijacije za bluetooth – Bluetooth special interest group, kao jedina kompanija ove vrste u Jugoistočnoj Evropi.

Ulasku u ovaj inovativni poslovni poduhvat prethodilo je istraživanje o njegovoj pretpostavljenoj isplativosti, koju potvrđuje činjenica da 80 posto mobilnih uređaja u Bosni i Hercegovini ima ugrađenu bluetooth opciju.

"Prvi i najveći naš projekat jeste Sarajevo Film Festival gdje smo svakodnevno slali posjetiteljima festivala najnovije flesh vijesti, informacije o tome ko je došao u grad, koji su partiji, koje su projekcije".

Interesantna je bila i kampanja, urađena za Narodno pozorište Sarajevo, kojom je svim prolaznicima pored zgrade Pozorišta omogućeno da na mobilne aparate besplatno primaju informacije o aktuelnom repertoaru.

U toku je izrada projekta za uspostavljanje bluetooth mreže u Sarajevu, kojom će biti pokriven cijeli grad, kao prvi u svijetu.

Iako projekat uglavnom nije imao odgovarajuću materijanu podršku, zahvaljujući entuzijazmu ovih mladih stručnjaka, on je ipak uspio.

Kako sami kažu - htjeli su pokazati da i u našoj zemlji postoje mnoge komercijalne prilike i izazovi, koji se mogu realizirati dobrim idejama, znanjem i upornošću...

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza