Mjere zaštite zdravlja u slučaju elementarnih nepogoda

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Mjere zaštite zdravlja u slučaju elementarnih nepogoda

Pobrinuti se da starija osoba uzima dovoljno tekućine (voda, čaj, supa, do 2 litre dnevno) i pravilno se hrani.

14.05.2019. 12:38 Izvor: / hayat.ba

Starije osobe predstavljaju posebno vulnerabilnu skupinu koja specifično reagira tokom djelovanja elementarne nepogode. Ona prekida normalno odvijanje života starijih ljudi, što se izrazito nepovoljno odražava na njihovo biološko, psihološko i socijalno funkcioniranje. Kako bi se uslijed pojave iznenadnih elementarnih nepogoda očuvala njihova cjelokupna funkcionalna sposobnost, potrebno je provesti definirane mjere zaštite za starije osobe:

Utvrditi razinu funkcionalne sposobnosti starije osobe koja podrazumijeva sposobnost pojedinca za obavljanje svih svakodnevnih životnih aktivnosti. Provjeriti senzorne sposobnosti (vid, sluh), te status akutnih (npr. crijevne zarazne bolesti) i hroničnih bolesti (kardiovaskularne, reumatske, šećernu bolest, psihogerijatrijskih bolesti i dr.) koje mogu utjecati na prilagodbu i ponašanje starijih osoba tijekom elementarnih nepogoda. Procjenu funkcionalne sposobnosti starijih osoba definiramo operativno i stručno-metodološki prema sljedećoj podjeli u odnosu na pokretnost i samostalnost:

TJELESNI STATUS (POKRETNOST)

  • Sasvim pokretan
  • Ograničeno pokretan (koristi povremeno pomagalo-štap, štake ili ortopedske klupice)
  • Trajno ograničeno pokretan (koristi trajno invalidska kolica)
  • Trajno nepokretan

PSIHIČKI STATUS (SAMOSTALNOST)

  • Sasvim samostalan
  • Ograničeno samostalan (povremene psihičke poteškoće)
  • Trajno nesamostalan (trajne psihičke poteškoće)
  • Ne može se odgovoriti
  • Pobrinuti se da starija osoba uzima dovoljno tekućine (voda, čaj, supa, do 2 litre dnevno) i pravilno se hrani.
  • Održavati redovitu osobnu higijenu, uz obvezno učestalije pranje ruku.

Zbog fizioloških promjena u termoregulaciji, starije osobe su sklonije nastanku hipertermije (povećana tjelesna temperatura) i hipotermije (snižena tjelesna temperatura) tokom elementarne nepogode, tako da je potrebno primijeniti preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe kod izlaganja visokim temperaturama zraka (iznad 30°C), odnosno preporuke kod nastanka niskih temperatura. U te svrhe potrebno je pripremiti sredstva za rehidraciju i slojevitu odjeću za utopljavanje starijih osoba.

Potrebno je pripremiti neophodnu medicinsku dokumentaciju, zalihu lijekova (npr. staviti u plastičnu vrećicu), osnovnu zalihu sigurne vode i hrane, vrijednu dokumentaciju i obiteljske uspomene, a posebno potrebna pomagala poput naočala, slušnog aparata i drugo u cilju zadovoljenja specifičnih potreba starijih osoba.

Potrebno je razraditi plan o zbrinjavanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca o kojima se starija osoba brine, uz njezin aktivan pristup. Sanaciji okoliša pristupiti u skladu s preporukama javnih službi ili nakon prestanka proglašene elementarne nepogode.Potrebno je pripremiti osobne podatke i podatke za kontakt s ključnim osobama iz obitelji (ime i prezime, telefonski broj, adresa). Posebnu pažnju posvetiti starijim osobama koje žive u samačkom domaćinstvu ili nisu povezani s obitelji.Organizirati skupinu potpore (obitelji, prijatelja, susjeda, vjerske institucije) u cilju prilagodbe na novonastalu situaciju, te održavati stalnu tjelesnu pokretljivost i stalnu psihičku aktivnost starije osobe.

Procijeniti potrebu starije osobe za stručnom psihološkom, socijalnom i liječničkom skrbi, te prema potrebi koristiti usluge institucijske i izvaninstitucijske skrbi za starije osobe, ovisno o utvrđenoj zdravstvenoj i socijalnoj potrebi, te funkcionalnoj sposobnosti starije osobe.Redovito pratiti obavijesti putem javnih medija, prijatelja, rodbine te se pridržavati preporuka javnih službi s obzirom na vrstu i trajanje elementarne nepogode.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza