Ugledni španski arheolog dr. Bendicho posjetio nekropolu stećaka na Oseniku

11.06.2019. 10:17 / Izvor: Akta.ba
Ugledni španski arheolog dr. Bendicho posjetio nekropolu stećaka na Oseniku

Rezultati istraživanja srednjovjekovnog kulturnog nasljeđa na području općine Hadžići govore da se na ovom području nalazi samo jedan stećak sa epitafom.

Rezultati istraživanja srednjovjekovnog kulturnog nasljeđa na području općine Hadžići govore da se na ovom području nalazi samo jedan stećak sa epitafom (kratki tekst u čast preminule osobe). Radi se o stećku na nekropoli "Bastahe" Osenik.

Nažalost i on je nečitljiv ukoliko se ne primjeni posebna oprema i savremena metoda u 3D formatu. Ekspert za navedene metode je Španac dr. Victor Manuel Lopez-Menchero Bendicho koji je jučer zajedno sa prof. Bujak Edinom i Vahidom Alađuzom obišao nekropolu "Bastahe" na Oseniku.

Doktor Bendicho ovih dana obavlja poslove za Zemaljski muzej u Sarajevu te je ovo bila dobra prilika da se epitaf stećka na Oseniku skenira i eventualno dešifruje.

"Dešifrovanje navedenog epitafa imalo bi neprocjenjivu vrijednost", kaže prof. Bujak Edin. U ovoj nekropoli se nalaze najvrijedniji primjerci bosankih stećaka, a neki od njih su vjerovatno kneževski.

"Dokumentovali smo postojanje Župe Smučke iz prve polovice XV vijeka. Transformacijom župa u knežije i Smučka dobija takav status. Na njenom čelu je bio knez pa bi bilo logično da neki od ovih stećaka pripada jednom od 'smučanskih' knezova", dodaje Vahid Alađuz, predsjednik Komisije za historizaciju i dokumentovanje općine Hadžići.

Dr. Victor Lopez-Menchero Bendicho je naučni direktor Global Digital Heritage (GDH) - Globalna digitalna baština u Španiji. GHD je privatna istraživačka i obrazovna organizacija posvećena dokumentiranju, praćenju i očuvanju globalne kulturne i prirodne baštine koristeći digitalnu vizualizaciju, 3D virtuelizaciju te geoprostornu informatiku.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza