Završen edukativno ekološki projekat "Recikliran uređaj je spašen resurs"

18.06.2019. 13:23 / Izvor: Akta.ba
Završen edukativno ekološki projekat 'Recikliran uređaj je spašen resurs'

Kontejnere finansira ZEOS eko-sistem, a prazne ovlašteni sakupljači operatera sistema.

ZEOS eko-sistem u službi prvog ovlaštenog operatera sistema za upravljanje e-otpadom u FBiH, je u protekloj sedmici organizovao i posljednju aktivnost u okviru projekta Recikliran uređaj je spašen resurs i to Kviz znanja o e-otpadu i reciklaži.

Projekt je završen, učenici su na kvizu pokazali odlične rezultate, a njihovo znanje nagrađeno je nagradama – televizorima. Ujedno u njihovim općinama postavljeni su kontejneri za e-otpad i baterije, dostupni svim građanima na besplatno korištenje. Edukacija ove vrste je vrlo bitna, zbog toga što osigurava upoznavanje sa pravilnim i odvojenim odlaganjem otpada. Učenici koji su prošli edukacije informisani su o svrsi reciklaže i značajem pojedinca u očuvanju životne sredine.

Tom prilikom su dodijeljene i nagrade školama za njihovo vrijedno učešće i angažman.

Glavnu nagradu LED TV SAMSUNG osvojili su: Osnovna škola Đulistan - Općina Ilijaš, Osnovna škola Hašim Spahić - Općina Ilijaš, Prva osnovna škola Konjic - Općina Konjic, Osnovna škola Ilije Jakovljevića - Grad Mostar, IV osnovna škola Mostar - Grad Mostar.

Kontejnere finansira ZEOS eko-sistem, a prazne ovlašteni sakupljači operatera sistema. E-otpad nije miješani komunalni otpad, isti je potrebno selektivno odvajati i odlagati u namjenske kontejnere.

Kartu sa kontejnerima možete pogledati ovdje: http://zeos.ba/pages/11/lokacije-i-preuzimanje.

Nove lokacije kontejnera su: Maršala Tita 62 – Konjic, Gradska pijaca – Konjic, Zalik 4b – Mostar, Kralja Tomislava 9 - Mostar.

U projektu je učestvovalo 3.150 učesnika iz 23 školske ustanove, a sakupljeno je 5.892 kg e-otpada, koji je preusmjeren u reciklažni sektor Bosne i Hercegovine.

"Pobjednicima čestitamo, a svim ostalim učesnicima se zahvaljujemo na dobroj saradnji", rekli su iz ZEOS-a.

Projekt su podržali: Općina Ilijaš, Općina Konjic, Grad Mostar, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza