Da li u vašoj kompaniji uposlenici i uposlenice često izostaju s posla?

14.12.2020. 09:11 / Izvor: Akta.ba
Da li u vašoj kompaniji uposlenici i uposlenice često izostaju s posla?

Pojam apsentizam obuhvaća sve vrste privremenih izostanaka uposlenika iz radnih procesa, od bolovanja i kašnjenja na posao do zakonom propisanih slobodnih dana i godišnjih odmora.

Svi već znaju…u pozitivnom radnom okruženju svi su na dobitku

Pojam apsentizam obuhvaća sve vrste privremenih izostanaka uposlenika iz radnih procesa, od bolovanja i kašnjenja na posao do zakonom propisanih slobodnih dana i godišnjih odmora. Njegove posljedice su porast troškova poslovanja, niska produktivnost, pad angažiranosti radnika i negativan učinak na organizacijsku kulturu. A to baš nikome nije u interesu, zar ne? Ako smo poslodavci želimo ostvarivati produktivnost, a ukoliko smo uposlenici želimo da se dobro osjećamo na radnom mjestu, na kojem ipak provodimo trećinu života.

Postoje naravno opravdani izostanci, naročito u sezoni prehlade i gripe, ali koliko kompaniju koštaju oni koji ne samo da ne dolaze na posao, nego i kad su prisutni zapravo ne rade? Istraživanja pokazuju da čak trideset i pet posto bruto plata odlazi na rad koji se nikad ne obavi, što apsentizam svrstava u drugi po redu najveći trošak rada. Kreirati pozitivno radno okruženje, motivirati, biti otvoren za razgovor i timski rad, uposlenicima/ama omogućiti prilike za rast i razvoj samo su neki od načina da se proaktivno riješi ovaj izazov.

Zašto je ovo važno?

Svima se dogode iznenadni, veliki projekti koji često zahtijevaju ne samo prekovremene sate nego i lični angažman uposlenika i uposlenica. Za uspjeh će biti presudan ljudski faktor i kvaliteta međuljudskih odnosa. Svi uposleni će vam trebati u najboljem izdanju i nećete si moći priuštiti da je trećina na bolovanju. Jer, neki rokovi se ne mogu odgoditi!

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza