U Goraždu danas počinju 'Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom'

Pauza / KULTURA I FILM

U Goraždu danas počinju "Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom"

U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu Goražde danas počinje 17. manifestacija ”Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom” Goražde – Sarajevo – Fojnica.

15.01.2021. 10:11 Izvor: / Fena

U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu Goražde danas počinje 17. manifestacija ”Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom” Goražde – Sarajevo – Fojnica.

Tradicionalna manifestacija u znak sjećanja na jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih književnika, humanista i ljekara Isaka Samokovliju i ove godine održat će se u njegovom rodnom Goraždu, ali i Fojnici i Sarajevu, gradovima u kojima je radio i stvarao.

Kako je istaknuto na pres-konferenciji, za održavanje manifestacije koja će biti prilagođena trenutnim epidemiološkim okolnostima, sve je spremno. Tradicionalno, program će početi polaganjem cvijeća na bistu Isaka Samokovlije ispred goraždanskog Doma zdravlja koji nosi njegovo ime.

U holu Centra za kulturu Goražde ovim povodom bit će priređena izložba "Život i djelo Isaka Samokovlije", a o istoimenoj temi u maloj sali Centra za kulturu govorit će Eli Tauber uime Jevrejske zajednice BiH, dok će se putem video linka posjetiocima obratiti predsjednik BZK "Preporod" Sanjin Kodrić i predsjednik Udruženja pisaca BiH Hadžem Hajdarević.

Manifestacija se nastavlja u februaru raspisivanjem javnog poziva za literarne radove u prozi ili poeziji za osnovne i srednje škole ali i građane BPK Goražde, Kantona Sarajevo i Fojnice. U proljeće je planiran i kviz znanja "Od proljeća do proljeća" za učenike viših razreda osnovnih škola o temi "Život i djelo Isaka Samokovlije".

U Kulturnom centru Fojnica u martu je predviđena postavka izložbe Udruženja likovnih umjetnika Goražde, na kojoj će biti predstavljena djela nastala na internacionalnoj likovoj koloniji "Boje prijateljstva".

U augustu ove godine, tokom održavanja 24. internacionalnog Festivala prijateljstva u Goraždu, umjetnici će slikati radove o temi "Drina u književnom opusu Isaka Samokovlije".

Sedamnaestim "Danima Isaka Samokovlije" obilježava se 132 godina od rođenja i 66 godina od Samokovlijine smrti.

Isak Samokovlija rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu koje je tada bilo dio Austro-ugarskog carstva, u porodici sefardskih Jevreja. Porodica se doselila iz Samokova u Bugarskoj, po kojem dobijaju prezime – Samokovlija.

Gimnaziju je završio u Sarajevu, a medicinski fakultet u Beču. Između dva rata radio je kao liječnik u rodnom gradu, potom u Fojnici, a od 1925. živio je i radio u Sarajevu. Svoju prvu pripovijetku "Rafina avlija" objavio je 1927. godine u listu "Jevrejski život", gdje je bio jedan od urednika, a prvu knjigu pripovjetki "Od proljeća do proljeća" objavio je 1929. u Sarajevu. Jedan je od osnivača Udruženja književnika BiH (1945).

Iza sebe je ostavio bogat književni opus koji čine zbirke pripovjedaka "Nosač Samuel", "Sunce nad Drinom", "Tragom života", "Đerdan" i druge. Priče Isaka Samokovlije prevedene su i na strane jezike. Napisao je i četiri pozorišna komada  - "Hanka", "Plava Jevrejka", "On je lud" i "Fuzija", kao i druga književna djela.

Umro je 15. januara 1955. godine i sahranjen je na starom Jevrejskom groblju u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza