10 ideja uz koje jesen postaje (naj)ljepše godišnje doba

27.09.2021. 11:33 / Izvor: Akta.ba
10 ideja uz koje jesen postaje (naj)ljepše godišnje doba

Jesen nam nudi i nove početke, nove planove i uranjanje u jedan drugačiji ritam života.

S razlogom se kaže da je jesen jedno od najljepših godišnjih doba. Jesen nam nudi i nove početke, nove planove i uranjanje u jedan drugačiji ritam života. Ujedno je idealna za aktivnosti od kojih će nam živnuti i tijelo i duh.

Ovi sunčani dani također nam idu na ruku, a ako ste i vi ljubitelj jeseni baš kao i mi, evo prijedloga u kojim aktivnostima možete istinski uživati. Sve će one pridonijeti boljitku čitavog organizma, a istodobno bude sva naša osjetila.

1. Provedite dan u šumi ili parku

Opadanje lišća s drveća i njihovo mijenjanje boja uči nas važnoj životnoj lekciji – dobro je otpustili ono loše i prigrliti promjene. Dan proveden u takvom prirodnom okruženju, bilo da je riječ o odlasku na Sljeme, na Ivanščiću ili pak naprosto u obližnju šumu, pokazat će vam koliko su važne male stvari i koliko se ljepote krije u svakodnevici.

Ujedno ćete udisati svježi zrak daleko od ispušnih plinova grada, a s djecom možete organizirati i lov na najljepše lišće, žirove ili „kućice“ kestena, od čega kasnije kod kuće možete napraviti prave male skulpture, baš kao što smo nekada i mi to radili u vrtiću.

2. Prigrlite jesensko cvijeće

Iako smo nekako uvijek više skloni uživati u proljetnom i ljetnom cvijeću, ono jesensko također ima svoje čari. Na tržnicama, u cvjećarnicama i trgovinama već su se počele javljati erike i vrjeskovi, a tu su svakako i zvjezdani, tustika, određene vrste fuksije i japanska šumarica. Svaka od njih priča neku svoju bajku, a kada se kombiniraju zajedno u aranžman, dat će jesensku notu svakom domu.

3. Uredite dom bojama jeseni

Cvijeće je ujedno jedna od najboljih dekoracija kojima možete uljepšati svoje okruženje, bilo da je riječ o vanjskom ili unutarnjem uređenju. Osim toga, jesen obiluje prirodnom elementima koji mogu poslužiti kao jedinstvena dekoracija.

Lišće u nijansama žute i crvene boje, bundeve, jabuke, dunja, grančice, žirevi, kesteni – svi oni mogu biti dekorativni elementi baš svakog doma, a ne koštaju ništa. Dovoljno je prošetati prirodom. Tome možete pridodati i dekorativne svijeće i jastučiće u toplim bojama jeseni.

4. Pogledajte prave jesenske filmove

Osjećaje koji nas preplave kada drveće počinje gubiti svoje lišće, kada se mijenja čitava priroda i kada počinju neka nova razdoblja u našim životima uhvatili su i neki od najromantičnijih filmova svih vremena. Smješteni, barem svojim većim dijelom, u romantičnu scenografiju jeseni, povest će vas na sasvim posebno putovanje u jesensku idilu. Kad je Harry sreo Sally, Jesen u New Yorku, Imaš poštu i Miris žene, samo su neki od njih.

5. Ispecite domaće kekse

Iako su nam dani još uvijek vrlo topli, večeri su itekako hladnije. No upravo su one savršene za to da se smjestimo u toplu kuhinju i prionemo na pečenje omiljenih kolača ili keksa. Mi predlažemo popularne kekse s komadićima čokolade ili Chocolate Chip Cookies.

6. Napravite Pumpkin Spice Latte

Jesen ne bi bila jesen da nije sve popularnijih jela, ali i napitaka od bundeve. Posljednjih nekoliko godina svi bolji kafići i slastičarnice na našim prostorima nude popularni Pumpkin Spice Latte, no možete ga napraviti i sami kod kuće. Iako je to nešto zahtjevnija opcija, okus će vas oduševiti.

Na internetu se nalaze brojne verzije recepta, no ono osnovno što će vam trebati su pola šalice kave po izboru, pola šalice mlijeka, dvije-tri čajne žlice pirea od bundeve (skuhanog) i začini poput klinčića i cimeta, a sve sastojke naprosto je potrebno promiješati u blenderu. Dakako, tome možete dodati i sastojke po želji.

7. Uživajte u svim oblicima kestena

Jedan od jesenskih plodova kojem se uvijek posebno veselimo svakako je kesten. Bilo da je riječ o kuhanom, pečenom ili onom u obliku kesten-pirea sa šlagom, jesen ne može proći bez njega. Osim toga, kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a obiluje i vitaminom B6. Također je i dobar izvor kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcioniranje probavnog sustava.

8. Uronite u omiljenu knjigu

Jednom kada ste pripremili kestene, najbolje je zavući se pod dekicu i uroniti u dobru knjigu. Srećom po nas knjigoljupce, ova je jesen bogata novim naslovima, a dok ne dočekamo Interliber, inspiraciju možete pronaći u našim preporukama knjiga.

9. Provedite dan u pidžami

Iako nam dan u prirodi puni baterije, ponekad jednostavno poželimo ne izlaziti iz kuće, napose kada pada kiša. I to je sasvim u redu. Nedjelja provedena u pidžami uz opuštanje i finu hranu nešto je svakome od nas povremeno treba.

10. Priključite se berbama

Još su uvijek u tijeku berbe grožđa i jabuka, a to je idealna prilika za okupljanje prijatelja i obitelji. Jedan dan u vinogradu ili na plantaži jabuka odmaknut će vaše misli od užurbane gradske svakodnevice, dati vam obilje vitamina D, utjecati na mišićno-koštani sustav, a nisu naodmet ni potrošene kalorije uslijed cjelodnevne aktivnosti, što je svakako pozitivna stvar kada se uzmu u obzir delicije koje se obično poslužuju na berbama.

Izvor: Zadovoljna.hr

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza