"Quo Vadis, Aida?" nominovan za najbolji evropski film

09.11.2021. 13:25 / Izvor: Fena
"Quo Vadis, Aida?"

Za nominovane filmove glasalo je više od 4.100 članova Evropske filmske akademije.

"Evropska filmska akademija je na press konferenciji u Sevilli objavila nominacije za najveća dostignuća europske kinematografije u 2020. i 2021. godini", saopćila je produkcijska kuća Deblokada.

Film te produkcijske kuće "Quo Vadis, Aida?" nominovan je u četiri od pet najvažnijih kategorija: najbolji evropski film 2021. godine, redateljica Jasmila Žbanić i producent Damir Ibrahimović , Jasmila Žbanić za najbolju evropsku redateljicu, Jasna Đuričić za najbolju evropsku glumicu te Jasmila Žbanić za najbolju evropsku scenaristicu.

Pored navedenih nominacija film "Quo Vadis, Aida?" je nominovan i za Evropsku univerzitetsku filmsku nagradu koja se dodjeljuje od studenata evropskih univerziteta.

Iz Deblokade ističu da nominacije predstavljaju još jedno veliko priznanje za film koji je već dosad obilježio svjetsku kinematografiju u 2020. i 2021. godini.

Za nominovane filmove glasalo je više od 4.100 članova Evropske filmske akademije.

"Završna ceremonija će biti održana 11.decembra u  Berlinskoj areni, a dan prije svečanosti producenti i autori nominovanih filmova će imati prijem kod berlinskog gradonačelnika", saopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza