Aida

Pauza / KULTURA I FILM

"Quo vadis, Aida?" najbolji evropski film - tri velika priznanja za BiH

Žbanić je već proglašena najboljom evropskom rediteljicom, dok je Jasna Đuričić, koja igra Aidu u ostvarenju, dobitnica priznanja za najbolju evropsku glumicu.

12.12.2021. 08:19 Izvor: / Avaz.ba

Svečana dodjela 34. Evropske filmske nagrade održana je sinoć, a Radiotelevizija Bosne i Hercegovine ekskluzivno je prenosila ceremoniju iz Berlina.

Bh film "Quo vadis, Aida?" takmičio se za najbolji "Evropski film 2021", rediteljica Jasmila Žbanić je bila u konkurenciji za najbolju režiju i scenario, a Jasna Đuričić za najbolju glumicu.

Film "Quo vadis, Aida?", čiju režiju potpisuje Jasmila Žbanić, pobijedio je u kategoriji za najbolji "Evropski film 2021".

Žbanić je proglašena najboljom evropskom rediteljicom, dok je Jasna Đuričić, koja igra Aidu u ostvarenju, dobitnica priznanja za najbolju evropsku glumicu.

"Zahvaljujem se ženama Srebrenice koje su glas mira u Evropi danas, nakon tragedije gdje su izgubile sve muške članove svojih porodica. One se još uvijek zajedno zalažu za život. Zahvaljujem se svojoj majci koja je preminula, ali mi je ostavila okeane ljubavi. Taj okean me štiti i zbog njega istrajavam. Hvala kćerki koja me inspiriše da budem odgovornija zbog njene generacije sa željama da naprave bolju Evropu od ove koju imamo sada. Zahvaljujem se Jasni Đuričić, i svim glumcima, jer režiseri nisu ništa bez tog talenta cijele ekipe koja je svoje srce uložila u film. I na kraju, ali ne i manje bitno, zahvaljujem se Damiru Ibrahimoviću, producentu. Prvo smo se zaljubili jedno u drugo prije nekih 30 godina kao studenti, ali smo našli filmove kao platformu da izrazimo sebe, da podijelimo svoju ljubav s vama. Hvala vam mnogo.", kazala je Žbanić.

Filmu "Quo vadis, Aida?", rađenom u koprodukciji s BHRT-om, konkurenti su biti "Odjeljenje broj 6" finskog reditelja Juha Kusmanena, francusko-britanski "Otac" Florijana Celera, italijanska "Božja ruka" Paola Sorentina i francusko-belgijski "Titan" Žulije Dukorno.

"Hvala Akademiji. Cijela ekipa filma "Quo vadis, Aida?" je zahvalna na ovoj velikoj časti, svih koproducenti iz 10 evropskih zemalja. Ovaj film je posvećen ženama, majkama Srebrenice, njihovim ubijenim, muževima, sinovima, očevima, tri generacije muškaraca istrijebljeni zbog toga kako su se zvali. Žene Srebrenice našle su načina da izgrade mir u razorenoj zemlji. Žene uvijek pospremaju ono što muškarci razvale. Ja posvećujem ovu nagradu ženama Srebrenice, majkama Srebrenice koje su nam pokazale kako da razaranje pretvorimo u ljubav. Mislim da će ovo potaknuti više ženske solidarnosti, više ženskih perspektiva u filmu, politici, životu... Film je snažna sila koja može potaknuti saosjećanje, razumijevanje kompleksnosti života. Imamo tu odgovornost da našoj publici dajemo istinu. Možda je to teška istina, možda nije profitabilna, ali moramo imati kompleksnije priče kako bi naša publika bila spremnija za kompeksna vremena koja su pred nama. Hvala vam.", poručila je Jasmila Žbanić.

Žbanić snima seriju za HBO u Kanadi, ali je zbog dodjele Evropskih filmskih nagrada došla u Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza