Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika tri dobra proglasila spomenicima

Pauza / KULTURA I FILM

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika tri dobra proglasila spomenicima

Sjednici su uz članove Komsije prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

02.08.2018. 12:56 Izvor: / Akta.ba

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovini na sjednici, kojoj su prisustvovali predsjedavajući Komisije Radoje Vidović i članovi prof. dr. Amir Pašić i Goran Milojević, donijela je odluke o proglašenju dobara nacionalnim spomenicima BiH.

Nacionalnim spomenicima proglašeni su: Pokretno dobro – Tora, koja se čuva u Gradskoj biblioteci u Olovu, općina Olovo,  Grobljanska cjelina – Jevrejsko groblje na lokalitetu Borić u Tuzli i  Graditeljska cjelina – Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, sa pokretnim naslijeđem, općina Centar Sarajevo.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune odluke o proglašenju historijske građevine – vila Emericha Pascola u Banjoj Luci, te izmjene i dopune odluke o proglašenju graditeljske cjeline – Manastir Ozren, sa freskama, u Petrovu, općina Petrovo, kojima su redefinirane mjere zaštite tih dobara, saopćeno je iz Komisije.

Sjednici su uz članove Komsije prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza