Dodjela medalja u sklopu osmih BH Telecom Sportskih igara mladih

10.08.2018. 08:57 / Izvor: Akta.ba
Dodjela medalja u sklopu osmih BH Telecom Sportskih igara mladih

Oko 900 mališana prisustvovalo je dodjeli medalja osmih BH Telecom Sportskih igara mladih.

Oko 900 mališana prisustvovalo je dodjeli medalja osmih BH Telecom Sportskih igara mladih.

Djevojčice i dječaci u prvoj smjeni velikog finala Igara su se u Sarajevu takmičili u nogometu i košarci, a najbolji su ostvarili plasman na Međunarodno finale igara u Splitu gdje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu te odmjeriti snage sa djevojčicama i dječacima iz Hrvatske i Srbije.

Igre su i ove godine izabrale mladu ambasdoricu Igara, šestogodišnju Ajlu Jusić iz Jablanice koja igra nogomet u timu sa dječacima te ruši sve stereotipe o ovom sportu.

Direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Peter Duffy je Jusić proglasio mladom ambasadoricom Igara te joj uručio dres Luke Modrića, ambasadora Sportskih igara mladih.

Igre su u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH te uz finansijsku podršku USAID-a, nastavile projekat "Fer igra za fer djetinjstvo" s ciljem da se svim mališanima omogući jednaka prilika za lijepo djetinjstvo te učenje o toleranciji, prijateljstvu i fer pleju.

"Ovo je treća godina kako dolazim i ono što je najzabavnije je da su Igre svake godine veće i bolje. Ove godine, učestvovalo je gotovo 45.000 djece iz više od 100 gradova širom Bosne i Hercegovine i uvijek je zabavno biti dio projekta koji se širi i interes ljudi raste sve više. Vidjeli smo sjajne primjere inkluzije ove godine, sa sve više djece sa poteškoćama koja su učestvovala u Sportskim igrama mladih", istakao je Duffy.

Finalisti prve smjene finala Igara pokazali su da je na terenu najbitnije pokazati fer plej te da se i mali mogu igrati sa velikima, a svojim su se kućama vratili sa lijepim uspomenama iz glavnog grada, obogaćeni novim poznanstvima.

"Drago nam je što smo osvojile zlato na Igrama u okviru Coca-Cola CUP-a, takmičenja u nogometu za 2003. godište i mlađe i radujemo se odlasku u Split", rekla je kapiten ekipe "ŽFK Drina" iz Zvornika Nikolina Radić.

U Sarajevo je stigla druga smjena finalista Igara, djevojčice i dječaci koji će se naredna dva dana takmičiti u odbojci, rukometu, šahu, tenisu, stonom tenisu i odbojci na pijesku.

Također, prisutni će imati priliku pogledati i UNIFIED nogometne mečeve gdje će se dječaci i djevojčice, sa i bez poteškoća u razvoju, zajedno u jednom timu, boriti za titulu najboljih. Sva takmičenja Igara će se održati u dvorani Mojmilo, dvorani Gimnazije Dobrinja te u SRC Halilovići, saopćili su organizatori Igara.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza