Glumci kostimirani u historijske ličnosti prošetali Sarajevom

16.09.2018. 10:09 / Izvor: Fena
Glumci kostimirani u historijske ličnosti prošetali Sarajevom

Glumci smatraju da se na ovakav način najbolje može prikazati historija te da se kroz kreativnost može privući najviše pažnje.

Ulicama Sarajeva su prošetali glumci kostimirani u historijske ličnosti, u Franza Ferdinanda, Sophie Chotek, Gavrila Principa, Isa-beg Ishakovića i Gazi Husrev-bega, ličnosti koje simboliziraju najznačajnije periode u historiji Bosne i Hercegovine i Sarajeva.

Okupljanje je počelu na Trgu djece Sarajeva, a potom su prodefilirali glavnom šetnicom grada, kroz Titovu i ulicu Ferhadija, gdje su se družili s posjetiteljima i građanima, te im pod sloganom ''#SarajevoReborn'' predstavili dio ovdašnje historije i tradicije.

"Ovo je jedan jako lijep način oživljavanja kulture i tradicije BiH, historijskih likova koji su bitni za Sarajevo i državu", rekao je jedan od glumaca Emir Fejzić koji je predstavljao lik Franza Ferdinanda.

Smatra da je bitan korak za kulturni turizam Sarajeva.

Glumci smatraju da se na ovakav način najbolje može prikazati historija te da se kroz kreativnost može privući najviše pažnje.

Ova aktivnost dio je Projekta "Sunčana strana Federacije BiH 2018." u kojem bh. glumci, kostimirani u historijske ličnosti iz dva najznačajnija perioda bh. prošlosti, otomanskog i austrougarskog, šetaju ulicama Sarajava da bi po uzoru na svjetske metropole zabavili turiste i građane, ali ih na interaktivan i maštovit način upoznali s prošlošću zemlje i njenog glavnog grada.

Petero mladih glumica i glumaca iz različitih dijelova BiH predstavili su utemeljitelja Sarajeva Isa-bega Ishakovića, njegovog drugog pravog osnivača Gazi Husrev-bega, austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sophie Chotek, člana kruga "Mlada Bosna" Gavrila Principa koji je 1914. izvršio atentat na ovaj par, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata.

Cilj projekta bio je animirati posjetitelje Sarajeva da iz grada ponesu i podijele slike koje će privući i novi kontingent turista, a ''Sarajevo Reborn'' je projekat koji će osim ovog vikenda biti realiziran još nekoliko puta tokom septembra.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza