Otrov škorpije najskuplja tečnost na svijetu

20.10.2018. 07:12 / Izvor: Nezavisne novine
Otrov škorpije najskuplja tečnost na svijetu

Otrov sredozemne žute škorpije - deathstalkera može da bude smrtonosan, ali takođe može pomoći čovjeku da napravi lijek, ali i da zaradi milione dolara.

Otrov sredozemne žute škorpije - deathstalkera može da bude smrtonosan, ali takođe može pomoći čovjeku da napravi lijek, ali i da zaradi milione dolara.

Sredozemna žuta škorpija je jedna od najopasnijih škorpija na planeti, a njen otrov je najskuplja tečnost na svijetu - njena vrijednost je 39 miliona za samo 3,78 litara.

Stručnjaci ističu da do ovog otrova ipak nije tako lako doći. Čak i ako biste imali novac ne biste mogli samo da odete i kupite litar otrova, jer ga možete dobiti samo u malim količinama. Naime, za 130 dolara biste dobili samo kap, koja je manja od zrna šećera.

Razlog je veoma jednostavan - naučnici ističu da je veoma teško doći do ovog rijetkog otrova.

Ova dragocjena tečnost mora da se izvlači ručno, a jedna škorpija proizvodi, u većini slučajeva, najviše dva miligrama.

Samim tim, iz jedne škorpije biste morali da izvadite otrov 2,64 miliona puta kako biste dobili 3,78 litara tečnosti.

Stručnjaci naglašavaju da jedan ubod nije dovoljan da ubije zdravog čovjeka, ali sasvim sigurno izaziva bol.

Škorpija, kao i druge otrovne životinje, upotrebljava otrov za hvatanje insekata, odbranu od mogućih prijetnji i podjarmljivanja partnera tokom parenja.

Sastoji se od niza jedinjenja, od kojih neka pogađaju direktno nervni sistem.

Stiv Trim, osnivač "Venomtech" farmaceutske kompanije, koja se bavi proizvodnjom lijekova, jedan od je nekoliko dovoljno hrabrih ljudi koji su spremni da iskoriste moćan otrov škorpije, upravo zato što sadrži tone korisnih sastojaka, koji mogu da pomognu razvoju medicine.

Hlortoksin, na primjer, je savršene veličine da se veže s određenim tumorskim ćelijama u mozgu i kičmi, što je značajno za identifikovanje specifične veličine i mjesta na kojem se nalazi kancer. Istraživači su koristili škorpije za eliminaciju malarije koju prenose komarci.

Ovo su samo neke od medicinskih koristi koje su istraživači pronašli u otrovu škorpija. I što ih više istražuju, saznaju sve više, što znači da potražnja za ovim čudotvornim otrovom nastavlja da raste.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza