Izložba fotografija Zemaljskog muzeja u Galeriji Općine Novi Grad

03.11.2018. 10:15 / Izvor: Akta.ba
Izložba fotografija Zemaljskog muzeja u Galeriji Općine Novi Grad

Izložbu čini 38 fotografija koje svjedoče o načinu života u periodu kada su se u BiH prelamali interesi ondašnjih evropskih kolonijalnih sila.

U Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo postavljena je izložba Zemaljskog muzeja BiH pod nazivom "Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885.-1919."

Izložbu čini 38 fotografija koje svjedoče o načinu života u periodu kada su se u BiH prelamali interesi ondašnjih evropskih kolonijalnih sila.

Zemaljski muzej BiH od svog osnivanja, uz osnovnu muzeološku i naučnoistraživačku djelatnost na poljima arheologije, etnologije i prirodnih nauka, sistematski prikuplja, obrađuje i arhivira fotografije, negative i filmove, te je nezaobilazna baza i početna tačka za svako ozbiljnije istraživanje historije fotografije u Bosni i Hercegovini. Unutar te ogromne baze najistaknutije mjesto zauzima raritetna zbirka s više od 6.000 negativa na staklenim pločama koja datira iz vremena kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Takvim, izuzetno vrijednim, osjetljivim i samim time ugroženim zbirkama daje se prednost i posvećuje posebna pažnja u procesu restauracije, konzervacije i digitalizacije. Kao najveći i sadržajno najvažniji dio navedene zbirke izdvaja se korpus od oko 5.000 negativa objedinjen potpisom jednog od najistaknutijih pionira fotografije u Bosni i Hercegovini – Františeka Topiča, Čeha koji je dobar dio svoga radnog vijeka proveo u Zemaljskom muzeju BiH, prvo kao arhivski činovnik, a potom i kao bibliotekar, sekretar i fotograf.

Topičeve fotografije, bez obzira na to što većina njih više ili manje konkretno, amaterski ili majstorski, dokumentarno ili umjetnički evidentira kako muzejske predmete tako i cijeli niz društvenih i prirodnih fenomena, inerijera i eksterijera, profanih i sakralnih objekata, posebnu važnost imaju i najsnažniji utisak ostavljaju kada su fokusirane na scene iz svakodnevnog života, ali prvenstveno na ljudska lica. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza