Jedite čokoladu kako biste živjeli duže, kažu naučnici

10.11.2018. 11:44 / Izvor: Index.hr
Jedite čokoladu kako biste živjeli duže, kažu naučnici

Osim čokolade, čaj, kafa i vino sadrže polifenole koji su važan antioksidans jer pomažu u borbi protiv oštećenja stanica.

Čokolada je, čini se, jako dobra za zdravlje i pomaže da živite duže. Istraživanje je otkrilo da čokoladica, ako se jede uz dodatak cinka, aktivira spoj koji usporava starenje, piše MailOnline.

Naime, naučnici iz Njemačke utvrdili su da cink aktivira polifenole. Ova aktivacija štiti organizam od plina koji nastaje kao otpadni produkt stanica. Nastali plin može oštetiti DNK čovjeka, a smatra se da ima ključnu ulogu u procesu starenja te se povezuje s upalama koje mogu izazvati karcinom i Alzheimerovu bolest.

Osim čokolade, čaj, kafa i vino sadrže polifenole koji su važan antioksidans jer pomažu u borbi protiv oštećenja stanica.

"Svakako je moguće da se u budućnosti vino, kafa, čaj ili čokolada obogate cinkom", rekla je voditeljica istraživanja dr. Ivana Ivanović-Burmazović.

Polifenoli sami ne mogu razgraditi ovaj plin, ali u kombinaciji s cinkom stvaraju “mega kompleks”, prenosi Index.

Ovo istraživanje provedeno je na Univerzitetu Erlangen–Nuremberg, a prvi put su istraženi učinci ovog enzima bez pribjegavanja metalima kao što su bakar i željezo. Cink je manje toksičan, u prevelikim dozama može izazvati povraćanje i promjenu okusa. S druge strane, previše željeza povezuje se s bolestima jetre, dijabetesom i zatajenjem srca, dok bakar uzrokuje groznicu, anemiju i nizak pritisak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza