Institut za hidrotehniku jedan od organizatora Europske Noći istraživača

13.11.2018. 14:54 / Izvor: Akta.ba

Europska Noć istraživača za 2018. godinu je održana u Bosni i Hercegovini pod sloganom “Let’s STEAM! Kreirajmo nove prilike zajedno!”.

Sedmu godinu zaredom Institut za hidrotehniku Sarajevo – HEIS, bio je jedan od organizatora Europske Noći istraživača, zajedno sa partnerima: Udruženje za promociju kulture, nauke i kinematografije BALKANFILM, Agencija Tidea, Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, Richmond Park Schools Tuzla, Poliglota Institut Brčko, Nevladina omladinska organizacija “Mali Princ” Brčko, Udruženje „Porodični krug“ Bijeljina, Zavičajni muzeji Goražda i Konjica, te Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje.

Europska Noć istraživača je događaj pokrenut od strane Europske komisije 2005. godine, koji ima za cilj da zbliži građanstvo i istraživače jednom godišnje, promovirajući nauku raznim aktivnostima u večernjim satima zadnjeg petka u septembru.

Europska Noć istraživača za 2018. godinu je održana u Bosni i Hercegovini pod sloganom “Let’s STEAM! Kreirajmo nove prilike zajedno!”.

U sklopu manifestacije posjetioci, od najmlađeg uzrasta do generacije treće dobi, mogli su uživati u raznolikim naučnim sadržajima, te učestvovati u interaktivnim eksperimentima i naučnim igrama, izložbama, kvizovima, projekcijama, radionicama.

Posebno je interesantan angažman Instituta za hidrotehniku Sarajevo, koji svake godine u okviru organizacije ovog događaja priredi i laboratorijske eksperimente na temu voda za najmlađe, a sve u cilju približavanja istraživanja u oblasti voda mladima. Institut je tradicionalno zadužen i za rad sa osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo, koji ima za cilj poticanje mladih na istraživački rad kroz vannastavne aktivnosti u školama, te prezentaciju učeničkih radova na samoj manifestaciji.

Pored navedenog, Institut za hidrotehniku svake godine ima zadatak osmisliti i realizirati Sajam nauke i inovacija, a koji je ove godine ponudio posjetiocima prezentacije dostignuća i inovacija iz oblasti biologije, hemije, poljoprivrede, stomatologije, građevinarstva i arhitekture, astronomije, elektrotehnike, geologije i drugih, te prezentaciju obrazovnih institucija.

Institut još jednom čestita svim učesnicima Noći istraživača i zahvaljuje na učešću, u nadi da će sljedeće godine Noć istraživača 2019 biti još bogatija, bolja i raznovrsnija u svakom smislu!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza