INTERA TP američke učenike kroz dva tjedna upoznala s Bosnom i Hercegovinom

25.06.2018. 14:07 / Izvor: Akta.ba
INTERA TP američke učenike kroz dva tjedna upoznala s Bosnom i Hercegovinom

Dva dana su proveli i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine gdje su posjetili Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država i poduzeće Telemach.

Drugu godinu zaredom INTERA Tehnološki Park, u sklopu međunarodnog programa razmjene koji realizira u partnerstvu s Dayton Sister City Committee, ugostio je skupinu američkih učenika iz Dayton Regional STEM School za koje je pripremio raspored bogat edukativnim i zabavnim sadržajima.

Kroz dva tjedna, američki su učenici u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka imali priliku prisustvovati različitim obukama na kojima su naučili kako upravljati bespilotnim letjelicama, upoznali se s osnovama 3D modeliranja i 3D printinga te ušli u svijet digitalnog marketinga, a u Centru za tehničku kulturu su se upoznali s osnovama robotike. Kako bi ih pripremila za željene buduće karijere u Sjedinjenim Američkim Državama, INTERA TP je za njih dogovorila trodnevne prakse u lokalnim poduzećima Alfa Therm i Hercegovačka pivovara, odvjetničkom uredu, ali i restoranima Škica i Radobolja te pizzeriji Patak i pekarnici Suncokret.

Posjetili su uspješna lokalna poduzeća Alfa Therm i FEAL, ali i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Ekonomski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić te United World College gdje su se upoznali s obrazovnim sustavom u Bosni i Hercegovini. Ugostili su ih i predstavnici različitih organizacija poput Američkog kutka i  Minoresa koji su im prezentirali svoje aktivnostima kojima unapređuju životnu sredinu Mostara i okolice.

Prisustvovali su i sajmu koji su organizirali učenici osnovnih škola u okviru programa Mostar STEAM Team, a u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka su se susreli s osnivačima startupa North Cape Software i Meta Software Solutions koji su s njima podijelili vlastita iskustva o svijetu poduzetništva.

Poduzeće Telemach i ove godine podržalo program razmjene

Dva dana su proveli i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine gdje su posjetili Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država i poduzeće Telemach koje je i ove godine financijski podržalo ovaj program razmjene. Tijekom posjete, predstavnici poduzeća i fondacije Telemach upoznali su američke učenike sa svojim uslugama i načinom poslovanja te su ih proveli kroz najvažnije odjele. Tijekom drugog dana boravka u Sarajevu američki su učenici imali priliku se upoznati s poviješću grada, ali i Bosne i Hercegovine obilazeći muzeje i znamenitosti.

U Mostaru je za njih organiziran i obilazak Starog grada uz pratnju turističkog vodiča tijekom kojeg su naučili povijesne činjenice o gradu na Neretvi. Organizacijom popodnevnih izleta INTERA TP je omogućio svojim gostima i upoznavanje s drugim gradovima i mjestima u Hercegovini, a večeri su bile rezervirane za zabavu pa su tako uživali na filmskoj večeri organiziranoj u Code Hub-u Mostar, solističkom koncertu na klaviru, ali i kuglanju i Svjetskom prvenstvu u nogometu. Posebno iskustvo za njih je predstavljao i Canoe Safari na rijeci Trebižat.

Ovom razmjenom INTERA Tehnološki Park želi ojačati suradnju između Daytona i Bosne i Hercegovine kroz dodatno obrazovanje mladih ljudi, jačanje poduzetničkog duha te upoznavanje i povezivanje američke i bosansko-hercegovačke poslovne, prirodne, kulturne i povijesne baštine. Nastavkom projekta i suradnje s institucijama u Daytonu i u sljedećem periodu će se nastaviti pružati mogućnost mladim ljudima iz obje država za stjecanje nekih novih iskustava i znanja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza