iOS u automobilu

03.03.2014. 15:07 / Izvor: eKapija.ba
iOS u automobilu

Apple je danas lansirao CarPlay uslugu, a koja je direktan odgovor na činjenicu da je Google počeo vrlo blisko sarađivati sa velikim imenima iz auto industrije.

Apple je danas lansirao CarPlay uslugu, a koja je direktan odgovor na činjenicu da je Google počeo vrlo blisko sarađivati sa velikim imenima iz auto industrije. Izjave iz Kupertinoa govore kako je u pitanju sistem „dizajniran da vozačima pruži nevjerovatno ugodno korištenje iPhonea u automobilu“, a fokusiran je na hands-free i „eyes-free“ korištenje Siri glasovnog asistenta, uz čiju pomoć možete pisati poruke, odgovarati na pozive te puštati muziku, kao i pristupiti određenim 3rd party muzičkim aplikacijama poput Spotify-a. Očekivano, Apple Maps su dio čitavog paketa, kao što je i bilo najavljivano u januaru, javlja info.ba.

Prvi automobili sa CarPlay uslugom će biti prikazani ove sedmice na Sajmu automobila u Ženevi, a među prvim proizvođačima sa integrisanom CarPlay uslugom se spominju Ferrari, Mecredes te Volvo, dok se očekuje i podrška od Nissana, Peugeota, Land Rovera, kao i BMW i GM koncerna. CarPlay će doći sa novim iOS7 updateom, ali će biti podržan samo za uređaje sa Lightning konektorima, dok će prvi primaoci tehnologije imati i zasebno CarPlay dugme integrisano u volan.

AAR Mekline Macline d.o.o. Sarajevo - Apple Authorised Reseller & Apple Authorised Service Provider.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza