Iranke skidaju hidžab i fotografišu sekunde slobode

13.05.2014. 14:20 / Izvor: eKapija.ba
Iranke skidaju hidžab i fotografišu sekunde slobode

Prije više od deset dana na Facebooku je pokrenuta stranica koja okuplja više od 132.000 osoba posvećenih ideji slobode, piše the Guardian. Stranica "Skrivena sloboda" sadrži fotografije žena bez vela.

Prije više od deset dana na Facebooku je pokrenuta stranica koja okuplja više od 132.000 osoba posvećenih ideji slobode, piše the Guardian.

Stranica "Skrivena sloboda" sadrži fotografije žena bez vela. One su se fotografisale same, sa prijateljima ili sa partnerima, na različitim lokacijama, sa komentarima poput: "Mrzim hidžab. I ja volim osjetiti sunce i vjetar u kosi.  Je li to veliki grijeh?".

Još od Islamske revolucije prije 35 godina u Iranu žene ne mogu napuštati kuću bez marame, a kazne se kreću od novčane do zatvora. "Moja kosa je kao talac vlade", kaže Mesih Alinejad, iranska politička novinarka koja živi u Velikoj Britaniji i pokrenula je ovu Facebook stranicu. "Vlada još uvijek drži puno talaca".

Alinejad je na ovu ideju došla nakon što je na svom Facebook profilu objavljivala fotografije bez hidžaba. Dobila je brojne lajkove, a druge žene su joj počele slati svoje fotografije u istom maniru. Iako je poznata kao žestoka kritičarka vlade Irana, Alinejad tvrdi da njena stranica nije politička.

"Ove žene nisu aktivistice, već obične osobe koje govore iz svog srca", poručila je pokretačica stranice.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza