Iskoristite prava kao osiguranici kako biste dobili besplatan slušni aparat

25.01.2018. 08:36 / Izvor: Akta.ba

Da li ste znali da imate pravo na besplatan slušni aparat preko Vašeg Zavoda zdravstvenog osiguranja ili Fonda zdravstvenog osiguranja?

Da li ste znali da imate pravo na besplatan slušni aparat preko Vašeg Zavoda zdravstvenog osiguranja ili Fonda zdravstvenog osiguranja?

Nabavka besplatnog slušnog aparata u Widex slušnim centrima - Procedura za nabavljanje slušnog aparata putem zdravstvenog osiguranja:

Zavodi za zdravstveno osiguranje u FBiH

Da li ste znali da imate pravo na besplatan* slušni aparat preko Vašeg matičnog Zavoda zdravstvenog osiguranja?

1. Prvo što trebate učiniti jeste posjetiti specijalistu otorinolaringologa kako bi vam jekar ustanovio određeno oštećenje sluha. Da bi to provjerio, ljekar će vam napraviti nalaz audiograma, odnosno uraditi snimak vašeg sluha.

2. Ukoliko ispunjavate uslove po Pravilniku koje propisuje Vaš matični Zavod zdravstvenog osiguranja za nabavku slušnog aparata – a na osnovu vašeg nalaza, ljekar specijalista će izdati POTVRDU o potrebi ortopedskog pomagala tj. slušnog aparata.

3. Sljedeći korak jeste da sve prikupljene dokumente:

NALAZ doktora spec. otorinolaringologa;

SNIMAK SLUHA - audiometrija;

POTVRDU za nabavku slušnog aparata;

predate u Zavod zdravstvenog osiguranja u Vašem gradu.

4. Obrada Vašeg zahtjeva obično traje do 7 radnih dana. U pojedinim zavodima zahtjev bude obrađen odmah. Zaposlenici Vašeg matičnog Zavoda zdravstvenog osiguranja dužni su Vas obavijestiti čim dobiju RJEŠENJE.

5. Kada preuzmete POTVRDU sa svom pripadajućom dokumentacijom u kojoj piše da se odobrava nabavka slušnog aparata potrebno je da se javite u najbliži WIDEX slušni centar kako bi sa svojim WIDEX stručnjakom za sluh odabrali i probali slušni aparat koji vam najviše odgovara i dogovorili termin preuzimanja.

6. Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju, kao i svaku vrstu pomoći oko eventualnih problema nastalih u proceduri za nabavljanje slušnog aparata putem ZZO. Ukoliko imate dodatnih pitanja, potražite svoj najbliži Widex slušni centar ovdje i zakažite besplatne konsultacije.

Fond zdravstvenog osiguranja RS

Da li ste znali da imate pravo na participaciju Fonda zdravstvenog osiguranja za nabavku slušnog aparata?

1. Prvo što trebate učiniti jeste posjetiti specijalistu otorinolaringologa kako bi vam ljekar ustanovio određeno oštećenje sluha. Da bi to provjerio, ljekar će vam napraviti nalaz audiograma, odnosno uraditi snimak vašeg sluha.

2. Ukoliko ispunjavate uslove po Pravilniku koje propisuje Fond zdravstvenog osiguranja za nabavku slušnog aparata – a na osnovu vašeg nalaza, ljekar specijalista će izdati NALOG o potrebi ortopedskog pomagala tj. slušnog aparata i NALOG za nabavku individualne olive za slušni aparat.

3. Sljedeći korak jeste da prikupljene dokumente:

NALAZ doktora specijaliste ORL;

SNIMAK SLUHA - AUDIOMETRIJA;

NALOG za nabavku slušnog aparata;

NALOG za nabavku individualne olive;

predate u filijalu Fonda zdravstvenog osiguranja RS u Vašem gradu.

4. Komisijska obrada Vašeg zatjheva obično traje 15-20 radnih dana. Zaposlenici filijale Fonda zdravstvenog osiguranja RS dužni su Vas obavijestiti čim dobiju RJEŠENJE.

5. Kada preuzmete RJEŠENJE u kome piše da se odobrava nabavka slušnog aparata i individualne olive potrebno je da se javite u najbližu WIDEX poslovnicu kako bi sa svojim WIDEX stručnjakom za sluh odabrali i probali slušni aparat koji vam najviše odgovara i dogovorili termin preuzimanja.

6. Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju, kao i svaku vrstu pomoći oko eventualnih problema nastalih u proceduri za nabavljanje slušnog aparata putem FZO. Ukoliko imate dodatnih pitanja, potražite svoj najbliži Widex slušni centar ovdje i zakažite besplatne konsultacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza