Istraživanje: Antitijela nisu jedini dokaz ranije infekcije koronavirusom

25.06.2020. 14:31 / Izvor: HINA
Istraživanje: Antitijela nisu jedini dokaz ranije infekcije koronavirusom

Kod šest od osam kontakata izvornih bolesnika simptomi su se pojavili unutar jednog do sedam dana nakon simptoma kod prve skupine bolesnika.

Antitijela na novi koronavirus ne treba smatrati jedinim dokazom da je netko prebolio covid-19, objavili su znanstvenici iz sveučilišne bolnice Strasbourg, upozoravajući da oslanjanje samo na otkrivanje antitijela može uskratiti uvid u prave razmjere epidemije.

Tim je proučio devet potvrđenih slučajeva oboljelih od covida-19 s blagom slikom bolesti iz sedam obitelji te još osam članova njihovih kućanstava koji su naknadno razvili simptome covida-19.

Kod šest od osam kontakata izvornih bolesnika simptomi su se pojavili unutar jednog do sedam dana nakon simptoma kod prve skupine bolesnika.

Kod svih bolesnika u prvoj skupini razvila su se antitijela, pokazala je analiza njihove krvi nakon oporavka. Kod svih su i do 69 dana nakon prvih simptoma otkrivene T stanice - ključna komponenta imunog sustava, koja može otkriti i napasti koronavirus.

No, članovi obitelji koji su se naknadno razboljeli, prema testovima, nisu razvili antitijela. Njih šest od osam imalo je druge stanice imunog sustava u krvi koje su ukazivale na to da su bili zaraženi - i do 80 dana nakon prvih simptoma imali su T stanice.

"Reakcija T stanica može biti osjetljiviji indikator izloženosti virusu SARS-CoV-2 od antitijela", objavili su znanstvenici u nerecenziranom radu u ponedjeljak.

"Naši rezultati ukazuju na to da epidemiološke analize, koje se oslanjaju samo na antitijela u otkrivanju virusa, mogu voditi do značajnog potcjenjivanja razmjera izloženosti virusu".

Rezultati istraživanja objavljeni su na medRxivu koji su utemeljili sveučilište Yale, medicinski časopis BMJ i Cold Spring Harbor Laboratory.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza