Izgaranje na radnom mjestu i službeno medicinski poremećaj

11.06.2019. 12:52 / Izvor: HINA
Izgaranje na radnom mjestu i službeno medicinski poremećaj

Svjetska zdravstvena organizacija 'burnout syndrome' opisuje kao stanje prouzročeno kroničnim stresom na poslu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prvi je put uvrstila sindrom izgaranja na radnom mjestu (burnout syndrome) u svoj priručnik Međunarodne klasifikacije bolesti (ICD-11), koji će zdravstveni radnici odsad moći dijagnosticirati kao medicinski poremećaj povezan s poslom što ga pojedinac obavlja.

Pojam i pojašnjenje navode se u odjeljku koji se odnosi na probleme povezane sa zapošljavanjem ili s nezaposlenošću.

Ovaj će poremećaj odsad biti evidentiran u rangu s prehladama i ostalim zdravstvenim problemima zbog kojih obično posjećujemo liječnika. On će utvrditi simptome i propisati odgovarajuću terapiju, odlučili su stručnjaci WHO-a na prošlotjednom sastanku u Ženevi.

Svjetska zdravstvena organizacija 'burnout syndrome' opisuje kao stanje prouzročeno kroničnim stresom na poslu.

Odluka je postala službenom prošli tjedan nakon što je godinu razmatrana kao opcija, prenosi Science Alert.

"Prvi je put sindrom izgaranja na radnome mjestu prepoznat i evidentiran u našem priručniku na ovaj način", priopćio je WHO.

Neki od glavnih znakova 'burnouta' su nedostatak sna, manjak energije i iscrpljenost, problemi s probavom, visok krvni tlak, dekoncentriranost, povećana mentalna distanciranost od posla, smanjena profesionalna učinkovitost...

Među simptomima su prisilno razmišljanje o poslu i izvan radnog vremena, smanjena potreba za društvenim kontaktima te nedostatak vremena za poslovne, ali i obveze privatne prirode. Znak za alarm je i ako se osoba ne uspijeva opustiti ni na godišinjem odmoru.

Britanski stručnjaci koji se bave stresom i njegovim posljedicama ističu da bi simptom izgaranja na radnome mjestu trebalo nastojati uočiti na vrijeme kako bi se posljedice pravovremeno spriječile.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza