Pauza

Izložba fotografija Harisa Memije: Odlazak na hadž iskoristio za pravljenje serije fotografija - Otvaranje izložbe 15. aprila 2009. godine

07.04.2009. 13:05 / Izvor: eKapija.ba

Član agencije FotoArt Haris Memija koji je do sada bio angažiran na nizu televizijskih projekata koje je ova agencija do sada radila i još uvijek radi, trenutno priprema petu samostalnu izložbu fotografija.

Ovaj svestrani profesionalac domaćoj publici je poznat i po nizu glumačkih uloga u televizijskim serijama i reklamnim kampanjama, iako je po profesiji fotograf. Fotografiju je učio u Belgiji na Kraljevskoj akademiji za primjenjenu umjetnost u Antwerpenu, a slijedom svoga boravka u inozemstvu, izlagao je u mnogim evropskim zemljama, prvenstveno Belgiji, Engleskoj i Hrvatskoj. Osim samostalnih izložbi, učestvovao je i u 33 kolektivne, a kao fotograf sarađivao je sa mnogim svjetski poznatim agencijama.

Spoj televizijskog posla i fotografskog senzibiliteta izrodili su niz interesantnih projekata u kojima je Haris Memija učestvovao, a koji su sami gledatelji vrlo dobro prihvatili, poput humoristične serije `Sex i selo` koju Foto Art producira već četiri godine.

Haris Memija sada priprema svoju petu samostalnu izložbu uz podršku FotoArta. Svoj prošlogodišnji odlazak na hadž je iskoristio za pravljenje serije fotografija kojima želi prikazati ovo islamsko hodočašće na jedan novi, kod nas neviđeni način. To će se desiti na izložbi koja će biti otvorena 15 aprila u hanikahu Gazi Husrev-begove medrese u 18 sati.

Fotografije koje će sarajevska publika moći vidjeti donose sasvim drugačiji, životni pristup ovom hodočašću, nešto što uvijek ostaje `iza scene` televizijskih ekrana i globalnog interesa. Fotografije prikazuju praktičan život koji vjernici vode tokom hodočašća, bilo da se radi o kupovini, odmoru, šetnji ili pripremama za vjerske obrede.

Izložba će u hanikahu biti otvorena 10 dana i već sada izaziva veliku pažnju javnosti, posebno zbog činjenice da je prvi put regionu neko odlučio hadž predstaviti na ovakav način.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza