Pauza / KULTURA I FILM

Izložba "Italian Urban Landscapes" 25. maja u Sarajevu

24.05.2018. 08:36 / Izvor: Akta.ba

U sklopu manifestacije "Dani Arhitekture 2018" u Sarajevu, Agencija ICE – Italijanski institut za vanjsku trgovinu, Ured u Sarajevu, u saradnji sa Ambasadom Italije u Bosni i Hercegovini i  Italijanskim vijećem arhitekata, projektanata, pejzažnih arhitekata i konzervatora (CNAPPC) te Asocijacijama Arhitekata u Bosni i Hercegovini, LIFT i AABH, predstavit će bosanskohercegovačkim arhitektima, inženjerima i dizajnerima najinovativnije projekte i stambena rješenja savremene italijanske arhitekture.

U Muzeju savremene umjetnosti u Sarajevu "Ars Aevi", biće postavljena izložba ITALIAN URBAN LANDSCAPES koja predstavlja projektantske radove na konkursu "Arhitekt godine" iz 2016., događaj koji svake godine organizuje CNAPPC, a koji „vrši odabir i promoviše nove arhitektonske projekte te projekte oživljavanja/rekonstrukcije postojećih objekata koji se ističu kvalitetom u okolišnoj, emocionalnoj i čulnoj ali i u ljudskoj dimenziji, projekte inovativnih ideja sa prikladnom upotrebom materijala i struktura, proučavanjem konstrukcijskih elemenata u kojima se uspješno spajaju estetika, funkcionalnost, održivost i sigurnost“, kao što to objašnjava predsjednik CNAPPC-a, Giuseppea Cappochina.

Izložba ima za cilj promociju stila Made in Italy te da prisutnim posjetiocima predstavi projektantske radove italijanskih arhitekata koji, iako veoma cijenjeni u svijetu, osim radova užeg kruga vrhunski imena, nisu toliko poznati kao što bi moglo izgledati. Također ovim putem se želi podstaknuti povećanje međunarodne razmjene, pogotovo mladih stručnjaka i stvaranje međunarodnih radnih skupina.

Izložbu će 25. maja 2018. godine u 20.00 sati otvoriti  Ambasador Italije u Sarajevu, NJ.E. Nicola Minasi, dok će ista biti predstavljena od strane gospodina arch. Livijo Sacchi, Koordinatora Sekcije za Inostranstvo Italijanskog vijeća arhitekata, projektanata, pejzažnih arhitekata i konzervatora (CNAPPC).

Izložbu će biti moguće posjetiti do 17.og juna 2018.

Tokom jutra 25.og maja 2018, sa početkom u 9.00 sati, u Sali Hotela Europe u Sarajevu, grupa italijanskih arhitekata će predstaviti svoje projekte i arhitektonska rješenja specijalizovanoj publici koju čine arhitekti, investitori, firme iz građevinskog sektora i predstavnici javnih institucija iz Bosne i Hercegovine. S ciljem promocije međunarodne razmjene iskustva u arhitektonskom sektoru i ojačanja prekogranične saradnje, nakon završenih prezentacija, ICE-Agencija Sarajevo će organizovati Okrugli sto na kojem će ućestvovati arch. Livio Sacchi kao predstavnik Italijanskog vijeća arhitekata, projektanata, pejzažnih arhitekata i konzervatora (CNAPPC), prof. Arhitektonskog Fakulteta u Zagrebu, g. Ljubomir Miščević te predstavnik Asocijacije Arhitekata Bosne i Hercegovine i prisutni arhitekti i privrednici.

Na događaj su pozvani svi zainteresovani bosanskohercegovački arhitekti, predstavnici građevinskih firmi kao i predstavnici javnih institucija koji će tokom bilateralnih susreta,  organizovanih uporedo sa Okruglim stolom, imati priliku razmijeniti iskustva sa italijanskim arhitektima te u direktnom kontaktu sa njima razgovarati o mogućnostima eventualne saradnje.

Učešće je slobodno a svi zainteresovani za susrete sa italijanskim arhitektima se trebaju prijaviti na e-mail adresu ICE-Agencije Sarajevo (sarajevo@ice.it, tel: 033 276 560).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza