Pauza / KULTURA I FILM

Izložba stare serdžade sarajevskih džamija u Galeriji Novi Grad

28.08.2018. 09:09 / Izvor: Akta.ba

U Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo postavljena je izložba starih molitvenih serdžada iz sarajevskih džamija.

Eksponati predstavljaju dio umjetničke kolekcije Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i mogu se pogledati do 6. septembra, radnim danima od 10 do 16.30 sati.

Ovi vrijedni umjetnički predmeti tek su nedavno otkriveni zalaganjem dvojice entuzijasta i historičara umjetnosti dr. Harisa Derviševića i Kenana Šurkovića, koji su, uz podršku Medžlisa, pronašli oko osamdeset izuzetno vrijednih primjeraka starih ćilima i tepiha, među kojima se posebno trebaju istaći molitvene serdžade.

Istraživanje je trajalo skoro godinu dana, a najstariji eksponati su iz 18. stoljeća, dok najveći broj potiče iz 19. odnosno početka 20. stoljeća.  Veći dio izrađen je u Turskoj i nekim balkanskim zemljama, a jedan manji dio u Bosni i Hercegovini.

Potvrdom stručnjaka, ovo je, uz kolekciju Zemaljskog muzeja, najvrijednija zbirka starih ćilima i tepiha u našoj zemlji.    

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza