Izvor rijeke Bistrice je mjesto koje trebate posjetiti, a evo i zašto!

18.05.2021. 12:15 / Izvor: Akta.ba
Izvor rijeke Bistrice je mjesto koje trebate posjetiti, a evo i zašto!

Sudeći po fotografijama uistinu se radi o divnom, prirodnom fenomenu koji je prije svega lako pristupačan i samim tim idealan za provesti dan i sa najmlađim članovima porodice.

Budući da nam se ljeto polagano približava i toplije temperature nas svakim danom sve više obraduju, Bonjour je svoju lupu istraživanja usmjerili na potragu za mjestima u Bosni i Hercegovini u kojima možemo uživati i napraviti sjajne fotografije.

Jedna takva lokacija svoje je mjesto našla u divnom Livnu, a radi se o izvoru rijeke Bistrice koji se zove Duman.

Sudeći po fotografijama uistinu se radi o divnom, prirodnom fenomenu koji je prije svega lako pristupačan i samim tim idealan za provesti dan i sa najmlađim članovima porodice. Nalazi se u podnožju kraškog brda Bašajkovac, podno strmih stijena Crvenice, a ime mu potječe od istoimene turske riječi duman koja označava dim ili maglu. Slučajno ili ne, livanjski Duman pri kraju zimskog perioda, kad krene da se topi snijeg sa okolnih planina, kreira bajkovit prizor koji podsjeća na dimnu zavjesu zbog količine vode koja izlazi iz stijena.

 

Ova idilična lokacija najviše podsjeća na izvor rijeke Bune u Blagaju, a vjerujemo da će vam se svidjeti i to što je u samoj blizini izvora sagrađen i kameni most, Firdusov most ili Most na Dumanu, koji upotpunjuje cijelu panoramu i svakog posjetioca ostavlja bez riječi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aldijana (@aldijana_bih)

Po arhitektonskim karakteristikama vjeruje se da je izgrađen u osmanlijskom doba, a prema narodnom predanju sagradili su ga kožari čije radionice su bile u neposrednoj blizini ovog mosta.

Savršena je lokacija za bijeg od užurbane svakodnevice i kutak na kojem ćete nahraniti tijelo i um, a kroz mini virtualnu turu ove posebne lokacije vodimo vas sa fotografijama u nastavku.

Izvor: Boknjour.ba

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza