Jedinstven poklon prirode: Matične ćelije iz pupčane vrpce

25.07.2014. 14:12 / Izvor: eKapija.ba
Jedinstven poklon prirode: Matične ćelije iz pupčane vrpce

Matične ćelije će promijeniti svijet, Vita 34 je tu za Vas

Počevši od četvrtog mjeseca trudnoće centar formiranja ćelija krvi fetusa premješta se u jetru, zatim na slezenu, i onda po posljednji put, premješta se na svoje konačno mjesto - koštanu srž. Cijeli proces se odvija putem krvi djeteta. To je osnovni razlog zašto krv djeteta u trenutku rođenja obiluje matičnim ćelijama.

Jedinstvene u medicini

U stvaranju i djelovanju našeg tijela učestvuje više miliona ćelija. Sve one imaju svoju funkciju i ulogu, tj. specijalizovane su za funkcionisanje određenog dijela organizma. Upravo po ovome se razlikuju matične ćelije od ostalih ćelija tijela. One su nespecijalizovane i imaju mogućnost transformisati se u bilo koji drugi tip ćelija u organizmu koji je uništen tokom procesa starenja, bolesti, povreda isl. One su izvor svih ćelija tijela, a ova sposobnost regeneracije oštećenih tkiva čini ih jedinstvenim u medicini.

Tijelo novorođenčeta obiluje ovim vrijednim, potentnim, vitalnim matičnim ćelijama. Tokom devet mjeseci one su planirale i gradile tijelo novog ljudskog bića. I kasnije tokom života one pomažu da se održi mehanizam regeneracije organizma. U trenutku rođenja mnogo ovih dragocjenih ćelija se nalazi u krvi pupčane vrpce, koju ljekar nakon presijecanja drži u svojim rukama.

Osnivač Vita 34 dr. Eberhard Lampeter je među prvima u Evropi u svojim istraživačkim radovima prepoznao potencijal matičnih ćelija iz pupčane krvi u terapiji autoimunih oboljenja i razvio metodu da se ovaj dragocjeni dar prirode trajno konzervira.

Bio Save Vam omogćava plaćanje pohrane matičnih ćelija vaše bebe na rate. Pogledajte koje sve opcije nude i napravite sami svoj kalkulator za pohranu matičnih ćelija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza