Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Jedinstveni izum – mobilna kesten pržionica u Starom Gradu

27.10.2018. 16:11 / Izvor: Akta.ba

Na poznatom starogradskom Trgu oslobođenja Alija Izetbegović građani mogu kupiti oguljeni pečeni kesten iz unikatne mobilne pržionice kestena, koju je osmislio i napravio Bužimljanin Husein Ičanović.

Jesen je teško zamisliti bez mirisa pečenog kestena, a srce Starog Grada miriše na kesten iz jedinstvene mašine koja ga sama peče i guli: "Ova unikatna kesten pržionica je potpuno moj izum, a radi na principu plina i struje. Struja se koristi za ventilatore, a plin za pečenje kestena u cijevnim pećima, i sve je automatizovano", kazao nam je Ičanović, koji se dugi niz godina bavi pečenjem kestena, ali i proizvodnjom ostalih proizvoda od kestena.

"Nedavno sam napravio poseban projekat i program za zaštitu kestena, a za to smo dobili značajna sredstva Evropske unije, a uključene su kolege iz Bihaća, Velike Kladuše, Bužima i okoline. Cijeli svoj život sam posvetio kestenu i sve radim isključivo iz ljubavi, a ne neke velike finansijske dobiti", priča svoju zanimljivu priču ovaj Bužimljanin. Husein je rekao i da često posjećuje razne lokacije i sajmove u BiH, a uz nekoliko prijatelja konstantno radi na sakupljanju kestenja.

"Željeli smo da građanima Sarajeva promovišemo kesten kao naš brend i damo im priliku da ga probaju potpuno oguljenog i da ne prljaju ruke", kazao je za kraj Ičanović, koji će se na ovom mjestu zadržati sljedećih mjesec dana.

Husein Ičanović, koji je zarađuje za život zahvaljujući svom izumu, prije nekog vremena uputio je zahtjev Općini Stari Grad za ustupanje javne površine na kojoj bi predstavio kesten pržionicu. Općina Stari Grad je Ičanoviću dodijelila površinu na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović za korištenje bez naknade, navode iz Općine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza