Jeff Bezos: Vrijeme je, uskoro prodaja karata za let u svemir (VIDEO)

30.04.2021. 13:43 / Izvor: CNN
Jeff Bezos: Vrijeme je, uskoro prodaja karata za let u svemir (VIDEO)

Letovi će biti jako skupi, ali će trajati kratko.

Svemirska kompanija Blue Origin koju je osnovao najbogatiji čovjek na svijetu jučer je na YouTubeu objavila video u kojem su najavili skorašnji početak prodaje karata za putovanje u svemir. U videozapisu Bezos poput nekog frajera sa šeširom na glavi upravlja terencem na putu prema mjestu na koji je sletjela kapsula Blue Origina, a na kraju videa sve koji žele osigurati svoje mjesto u povijesnom turističkom letu za svemir poziva se da posjete stranicu kompanije.

Najvažnije podatke - o tome koliko će Bezosov turistički aranžman stajati i kada se planira prvi let, ipak nismo saznali. Naime, na stranici svi zainteresirani mogu ostaviti svoje podatke, a informacije će dobiti sljedeći tjedan. Točnije - 5. svibnja.

Ono što je zanimljivo vezano uz Bezosovu kompaniju i svemirski turizam jest da će letovi koji će sigurno biti jako skupi, trajati jako kratko. Naime, kapsula sa svemirskim turistima neće se zaputiti prema ISS-u ili Mjesecu, već će brzo nakon ulaska u orbitu - odakle će se pružiti savršen pogled na Zemlju, vratiti nazad. U svemirske avanture putnici će se zaputiti s New Shepardom, sustavom koji se sastoji od rakete i posebne kapsule. Raketa će se, nakon što odvede kapsulu put svemira, vratiti na zemlju, kako bi se ponovno mogla koristiti, a naravno, isto će napraviti i kapsula s posadom. Nakon kratkom leta, kapsula će krenuti prema zemlji, a zaustavit će se uz pomoć velikih padobrana.

Blue Origin do sada je obavio brojne uspješne testne letove, no niti jedan put u kapsuli nije bilo posade. Prije prvih turističkih letova, dakle, slijedi najveći test za Blue Origin i New Shepard do sada - osvajanje svemira s ljudskom posadom, što bi trebalo biti uskoro. Nakon toga, svi koji su dovoljno hrabri, a novac im nije problem, imat će priliku rezervirati ovaj jedinstveni turistički aranžman i čekati svoj red na put u svemir.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza