Jeste li znali da limun služi za čišćenje i vraća život voću i povrću?

19.08.2019. 10:07 / Izvor: Večernji List
Jeste li znali da limun služi za čišćenje i vraća život voću i povrću?

Voće koje nas zimi štiti od prehlada, a ljeti osvježava ima još nekoliko skrivenih funkcija.

Limun se ne koristi samo za limunade ili za čaj. Zahvaljujući svojoj kiselosti i antibakterijskim svojstvima ima različite primjene u kućanstvu. 

Čišćenje

Limunska kiselina u limunu mu daje kiseli okus, ali jednako tako ima i antibakterijska svojstva. Polovica limuna ili samo kriška bit će odličan izbor u čišćenju drvenih daski za rezanje, mramora, ali i za čišćenje tava. Za one koji više vole tekućine za čišćenje, pola kriške limuna potrebno je zagrijati u vodi dvije minute i prirodno sredstvo za čišćenje je spremno. Osim kuhinjskih površina, ovaj recept je odličan i za čišćenje kupaonice.  

Kod kuhanja 

Kriške limuna se koriste kod pečenja ribe kako se ona ne bi primila za tavicu ili za protvan. A poznato je i kako se prsti nakon čišćenja ribe ili školjki uvijek stavljaju u vodu s limunom. 

Bolji miris 

Limun ima poseban jak miris koji prikriva sve neugodne mirise. Koš za smeće je najčešći izvor lošeg mirisa, a korica limuna rješava ovaj problem. Također, korica limuna se može staviti u hladnjak za svježinu. 

Pomoć kod truljenja 

Dobro je poznato da par kapi limuna može usporiti truljenje voća, odnosno on sprječava da načeto voće posmeđi. Ipak, limun se još koristi i za salatu. Ako je salata oronula potrebno je malo limuna ocijediti u posudu s vodom u koju se stavi salata i ostaviti sve u hladnjaku sat ili dva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza