Jeste se ikada zapitali zašto je paradajz voće, a lubenica povrće?

27.03.2020. 10:55 / Izvor: Akta.ba
Jeste se ikada zapitali zašto je paradajz voće, a lubenica povrće?

Razlog ovoj zabuni leži u činjenici da se definicija "voća" i "povrća" drukčije tretiraju u botanici nego u kulinarstvu.

Postoje biljke za koje bismo na prvu pomislili da su voće ili povrće, samo kako bi se na kraju pokazalo da su ipak ono drugo. Zašto dolazi do takve zabune?

Bez obzira na to u kojem dijelu svijeta živite, breskva se svugdje smatra voćem, dok je naprimjer mrkva uvijek povrće. Ova jasna podjela vrijedi za veliku većinu voća i povrća te je svima razumljiva.

Kako je to moguće?

Ipak, postoji nekoliko biljaka za koje bismo na prvu pomislili da su voće ili povrće, samo kako bi se na kraju pokazalo da su ipak ono drugo. O čemu se tu tačno radi i zašto dolazi do takve zabune?

Razlog ovoj zabuni leži u činjenici da se definicija "voća" i "povrća" drukčije tretiraju u botanici nego u kulinarstvu.

Govoreći iz perspektive botanike, voće je sjemenkasta struktura koja se razvija iz oplođenog cvijeta, dok povrće nastaje iz drugih dijelova biljke, poput korijena i lišća.

Vodeći se tom podjelom npr. jabuka, buča i paradajz su voćke, dok su repa, krompiri i lubenica povrće.

Ova je podjela znatno drukčija kad je prosmatramo s kulinarskog aspekta.

Brojne namirnice koje u botaničkom smislu predstavljaju voće u kulinarstvu se smatraju povrćem, a paradajz, paprike, tikvice i krastavci samo su neki od njih.

Interesantno je i to da...

U debatu o razlikovanju voća i povrća u nekoliko se navrata morao uplesti i zakon, među kojima je svakako najpoznatiji slučaj odluka američkog Vrhovnog suda u slučaju Nix protiv Heddena, gdje je sud odlučio da se paradajz mora oporezivati kao povrće, umjesto kao voće, koje je imalo nižu poreznu stopu.ž

Izvor: metro-portal.hr

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza