Pauza / SPORT

Jusko i Kasumović osvojili vrh Himalaja ''Island Peak''

04.05.2014. 13:07 / Izvor: Fena

 

Bosanskohercegovački alpinisti Ismir Jusko i Benjamin Kasumović, članovi sarajevske Akademije borilačkih vještina "Bushido", jučer su se uspjeli popeti na Island Peak, vrh dijela planinskog lanca Himalaya, koji se nalazi na 6.182 metara nadmorske visine. 

"Poslije 16 dana veoma teške i neizvjesne ekspedicije i dvanaestosatnog penjanja po izuzetno lošem i nepredvidljivom vremenu uspjeli smo osvojiti Island Peak. Ponosni smo što se zastava Bosne i Hercegovine vihorila na Island Peaku. Uloženi trud i mjeseci priprema na kraju su se u potpunosti isplatili", kazao je Jusko. 

Bh. alpinIsti učestovali su u međunarodnoj ekspediciji "Nepal - Himalaya - Island Peak 2014". Od 34 člana ekipa koje su krenule prema vrhu, samo je šesnaest došlo do Island Peaka. Većina je odustala zbog fizičke nemogućnosti da dođu do vrha. 

"Tokom ekspedicije naišli smo na brojne probleme i prepreke, ali smo ih na kraju uspjeli savladati. Velike probleme smo očekivali s aklimatizacijom, ali smo i nju nekako savladali. Zadnjih 100 metara do Island Peaka smo išli oko sat i po sa ruskom ekipom i uspjeli smo zajedno doći do vrha ", rekao je Jusko. 

Avantura međunarodne ekspedicije "Nepal - Himalaya - Island Peak 2014" započela je u glavnom grada Nepala Katmanduu iz kojeg su se članovi malim avionima prebacili do gradića Lukle, čiji aerodrom je jedan od najopasnijih na svijetu zbog male piste koja završava na strminama okolnih planina. 

Iz Luklea su preko Namache Bazara, Thengbochea, Dingbochea i Gorak Shepa došli do baznog kampa planine Everest. U baznom kampu su proveli nekoliko dana zbog dodatne aklimatizacije, nakon čega ih je putovanje dalje vodilo ka baznom kampu Island Peaka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza