Kako da oporavite suhe ruke koje ste oštetili pretjeranim pranjem?

20.03.2020. 10:41 / Izvor: hayat.ba
Kako da oporavite suhe ruke koje ste oštetili pretjeranim pranjem?

U posljednjih nekoliko dana vaše ruke zbog pojačanog pranja vjerovatno previše trpe, a evo kako da ih sačuvate od oštećenja.

Često i pravilno pranje ruku izuzetno je važno kako bismo spriječili širenje bacila i virusa, a naročito je postalo neophodno od pojave koronavirusa Sars-CoV-2.

Svakodnevno sigurno više pita čujete savjet da što češće perete ruke i treba da ga se pridržavate, ali svo to pranje može da ošteti kožu, da je isuši, izazove crvenilo i pucanja, pišu Fox News.

Sejmer Džejber, osnivač njujorške ordinacije „Washington Square Dermatology“, kaže da svi treba da se pridržavaju savjeta američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i da peru ruke sapunom i vodom bar 20 sekundi.

Problem sa pretjeranjim pranjem ruku je to što one mogu da se isuše, upale i da počnu da vas svrbe. To se dešava mnogima u posljednjih nekoliko dana – pacijenti koji mi dolaze žale se na suhu i ispucalu kožu ruku koja ih svrbi – kaže Džejber.

Da biste spriječili ovakva oštećenja kože, možete početi da koristite sapun bez mirisa, koji sadrži manje sastojaka koji iritiraju kožu.

Osim toga, on preporučuje da koristite hidratantnu kremu poslije svakog pranja ruku ili mast, dok bi losione trebalo da izbjegavate, jer su oni rijeđi i često sadrže alkohol.

Losioni nisu loš izbor, ali su kreme i masti bolje i gušće. Vazelin, je na primjer, mast, i on dobro obavlja posao – savetuje Džejber i predlaže da izbjegavate proizvode sa mirisima.

Ukoliko vas ruke svrbe ili krvare zbog suhoće, treba da ih namažete vazelinom i da stavite pamučne rukavice na njih prije spavanja. Ujutru će vam ruke biti oporavljene.

Ako vam ni ovo ne pomogne, vjerovatno je vreme da posjetite dermatologa, koji će najvjerovatnije moći da vam da kremu koja će vam biti od najveće pomoći.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza