Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Kako ukloniti žvakaću gumu s odjeće, kose

11.07.2018. 14:21 / Izvor: Akta.ba

Žvakaću guma u kosi pokušajte ukloniti pomoću leda ili pomoću ulja.

Uklanjanje uz pomoć leda: Nekoliko kockica leda stavite u plastičnu vrećicu ili u kuhinjsku krpu i zavežite. Držite ledeni svežanj na slijepljenom dijelu kose 15 do 30 minuta ili koliko je već potrebno da se guma zaledi i postane kruta.

Ne prislanjajte led djetetu na tjeme i svakako zaštitite ruku od leda gumenom rukavicom, ručnikom ili komadom tkanine.

Razlomite smrznutu žvakaću. Ne biste trebali imati problema: jednostavno je odlomite prstima, a zatim lagano izvucite smrznute komade iz kose.

Ako toplina vaših prstiju počne topiti gumu, ponovo na nju stavite svežanj leda i ponovite postupak, prenosi Bebe i mame.

Uklanjanje uz pomoć ulja: Utrljajte otapalo na bazi agruma u gumu za žvakanje. Sredstva za čišćenje koja sadrže ulja agruma i kore voća smanjit će ljepljivost gume za žvakanje, pa ćete bez teškoća osloboditi kosu.

Nanesite malu količinu otapala izravno na mjesto gdje se guma zalijepila za kosu i trljajte sve dok ne budete mogli bezbolno odvojiti kosu od žvakaće.

Na kraju dobro operite kosu šamponom, a ruke sapunom, kako biste potpuno uklonili ostatke otapala.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza