Klinika Svjetlost Banja Luka: Verisyse-Veriflex iris claw leća

07.03.2014. 15:20 / Izvor: eKapija.ba
Klinika Svjetlost Banja Luka: Verisyse-Veriflex iris claw leća

Za visokokratkovidne ljude između -10.0 i -20.0 dioptrija sada postoji novo optimalno rješenje-ugradnja iris claw intraokularnih leća.

Za visokokratkovidne ljude između -10.0 i -20.0 dioptrija postoji novo optimalno rješenje-ugradnja iris claw intraokularnih leća. Naime pacijenti s ovako visokom kratkvidnošću nisu pogodni kandidati za lasersko skidanje dioptrije, jer bi trebalo rožnicu modelirati laserom više nego je dopušteno.

Food and Drug Administration, najstroža regulatorna agencija u svijetu, odobrila je za američko tržište upotrebu ovih leća kao učinkovitih i sigurnih.

Verisyse fakične intraokularne leće su male mikroleće koje se ugrađuju u prednju sobicu oka tijekom vrlo jednostavne procedure. Za razliku od dosadašnje procedure tzv. Refractive lens exchange, gdje se pacijentu uklanjala njegova prirodna leća i u stražnju sobicu ugrađivala intraokularna leće, tijekom ove procedure pacijetnu ostaje njegova leća te mu se zadržava sposobnost akomodacije, a i zahvat je još manje invazivan. Mala leća se pričvrsti malim kvačicama na šarenicu i nema nikakvih kirurških modifikacija bilo kojeg dijela oka. Veriflex intraokularna leća izrađena je od fleksibilnog materijala te se uvodi u oko kroz još manji rez tako da nakon operacije nije niti potrebno zatvaranje reza koncem.

Operacija se obavlja u lokalnoj ili općoj anesteziji i pacijent nakon zahvata odmah ide kući ili se odmara kod nas do sutra ujutro. Oporavak je vrlo brz te se pacijent vraća svojim normalnim aktivnostima već za 1-2 dana.

Kandidati za operaciju su pacijetni koji su navršili 21 godinu, koji imaju stabilnu dioptriju do -20.0 dpt i koji imaju astigmatizam do 2.5 cilindra. Za pacijente koji imaju više od 2 cilindra može se za korekciju astigmatizma dodatno učiniti laser.

Također nakon ugradnje Verisyse intraokularne leće, pacijenti iznad 40 godine života kao i njihovi vršnjaci trebaju nositi naočale za čitanje.

Kandidat za ovu operaciju mora imati zdrave oči. Ukoliko postoji katarakta ili glaukom onda se ova procedura ne preporučuje.

Da biste utvrdili da li ste dobar kandidat za ugradnju ove leće potreban je preoperativni pregled za operaciju skidanja diotprije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza