Ko rano rani, imat će problem

22.04.2019. 14:03 / Izvor: hayat.ba
Ko rano rani, imat će problem

Kada morate rano ustati, to što ste "noćna ptica" može biti neugodno. Osim što biti budam tokom noći utječe na unutarnji ritm – ima veliki utjecaj i na mentalno zdravlje.

Kada morate rano ustati, to što ste “noćna ptica” može biti neugodno. Osim što biti budam tokom noći utječe na unutarnji ritm – ima veliki utjecaj i na mentalno zdravlje. Prema novoj studiji objavljenoj u magazinu “Nature Communications”, ljudi koji prirodno rano ustaju rjeđe će imati probleme s mentalnim zdravljem nego oni koji kasno idu u krevet i kraće spavaju.

Rezultati istraživanja su otkrili uzročno-posljedičnu vezu između noćnih ptica i sklonosti depresiji, tjeskobi i shizofreniji. Među večernjim tipovima osoba 10 posto vjerovatnije je da će razviti potonja stanja.

"Eksperimentirajte sa svojom produktivnošću i brzinom izvedbe i prilagodite svoj vremenski raspored tome. Nađite ritam, raspored i način života koji vam zaista odgovara kako bi se osjećali u skladu sa samim sobom", rekla je psihologinja za Hope Bastine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza