Kod Zavidovića pronađeni predmeti iz 15. vijeka

05.10.2019. 10:01 / Izvor: SRNA

U toku su pripreme za obnovu manastira, a u okviru priprema vrši se i ovo arheološko istraživanje koje treba da obogati istorijske podatke o manastiru Udrim.

Tokom arheoloških istraživanja lokaliteta manastira Udrim u Gostoviću kod Zavidovića pronađeni su ostaci patosa, dosta kovanih klinova, ali i mamuze i potkov za obuću za koje se pretpostavlja da bi mogli biti iz 15. ili 16. vijeka, objavljeno je na sajtu Mitropolije dabrobosanske.

Administrator manastira Udrim protojerej-stavrofor Zoran Živković istakao je da arheološko istraživanje izvodi Muzej iz Doboja koji je obezbijedio neophodna sredstva za ove namjene.

On je naveo da je očišćena gotovo u potpunosti unutrašnjost manastirske crkve, koja je ruševina 300 godina, gdje su vidni ostaci patosa u dijelu priprate i dijelu oltarske apside.

"Posebno nas raduje što je prilikom otkopavanja zemlje uz vanjsku stranu južnog zida priprate pronađeno dosta kovanih klinova, koji su vjerovatno korišteni prilikom izrade krovne konstrukcije manastirske crkve, kao i drugih značajnih metalnih predmeta", naveo je Živković.

Među pronađenim predmetima vrijedno je pomenuti mamuze koje su istraživači pronašli uz južni zid priprate, kao i potkov za obuću.

"Pretpostavka je da bi mamuze mogle biti iz 15. ili 16. vijeka, a isto tako i potkov za obuću. Tačan vremenski period iz koga potiču ovi značajni predmeti biće utvrđen nakon završetka arheološkog istraživanja", naveo je Živković.

Arheološko istraživanje se nastavlja, a Živković se nada da će rezultat ovog velikog posla biti pronalasci još mnogo vrijednih predmeta koji će biti svojevrsna zamjena za ljetopis manastira Udrim koji, nažalost, nije sačuvan.

Prema blagoslovu Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, a uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, federalnog Ministarstva prostornog uređenja i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, 26. septembra počeli su radovi na arheološkom istraživanju lokaliteta manastira Udrim u Gostoviću kod Zavidovića.

Ovaj manastir je, prema narodnom predanju, zadužbina kralja Dragutina Nemanjića, a porušen je u vrijeme austrijsko-turskog rata i nikada nije obnavljan.

U toku su pripreme za obnovu manastira, a u okviru priprema vrši se i ovo arheološko istraživanje koje treba da obogati istorijske podatke o manastiru Udrim. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza