Koliko virus ostaje na odjeći i kako prati kontaminiranu garederobu?

08.11.2020. 10:47 / Izvor: Telegraf
Koliko virus ostaje na odjeći i kako prati kontaminiranu garederobu?

Kada stignete kući sa posla ili iz prodavnice, da li svoju garderobu odmah bacite na pranje kako biste se zaštitili od virusa korona?

Kada stignete kući sa posla ili iz prodavnice, da li svoju garderobu odmah bacite na pranje kako biste se zaštitili od virusa korona?

Do sada nisu sprovedena specifična istraživanja o tome koliko dugo korona virus može da preživi na odjeći, ali to ne znači da ne treba biti oprezan. Mnogi ljudi se osjećaju bezbjedije kada odmah operu garderobu koju su nosili u javnosti i koja je potencijalno bila izložena virusu.

Međutim, stručnjaci vjeruju da je vjerovatnoća zaista mala da virusne čestice ostanu na odjeći, posebno ako se distancirate od drugih ljudi. Važnije od fokusiranja na odjeću jeste da operete ruke po povratku kući.

Istraživanja sugerišu da korona virus ne preživljava dugo na odjeći u poređenju sa tvrdim površinama, a izlaganje virusa visokim temperaturama može skratiti njegov život.

Jedna studija otkrila je da je na sobnoj temperaturi korona virus mogao da opstane na tkanini dva dana, a na plastici i metalu i do sedam dana. Međutim, kada je bio izložen visokoj vrućini, virus je postajao neaktivan u roku od pet minuta.

"Ako ste zabrinuti da je vaša odjeća možda bila izložena korona virusu, najbolji način da se riješite virusa je pranje uz centrifugu", kaže Džon Sensaković, direktor odjeljenja za zarazne bolesti u JFK medicinskom centru, prenosi portal "Telegraf.rs".

Kako prati odjeću tokom pandemije?

Ako perete odjeću jer ste zabrinuti da ste bili izloženi virusu, slijedite ove jednostavne savjete:

Nemojte da tresete prljave odjevne predmete, kako ne biste raspršili virus u vazduh

Operite odjeću najtoplijom vodom koja je dozvoljena za taj materijal

Razmislite o upotrebi izbjeljivača, koji bi mogao deaktivirati virus, ako je prisutan

Kako oprati odejću kada neko u vašem domaćinstvu ima Kovid-19

Evo nekoliko savjeta kako da se zaštitite:

Držite prljav veš u zasebnoj korpi, umjesto da ga kombinujete sa odjećom ostalih članova porodice Operite odjeću bolesne osobe odvojeno, prateći gornja uputstva za pranje Dezinfikujte ruke nakon dodirivanja prljave odjeće Poslije uklanjanja veša očistite unutrašnjost mašine za veš izbjeljivačem ili dezinfekcionom maramicom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza