Kolonjska voda, znak dobrodošlice u Turskoj, postala efikasna mjera dezinfekcije

17.03.2020. 11:37 / Izvor: Fena
Kolonjska voda, znak dobrodošlice u Turskoj, postala efikasna mjera dezinfekcije

U Turskoj je, kao i svim zemljama, u jeku globalne pandemije Covid-19 potrebna efikasna mjera javnog zdravstva i mudro vodstvo.

U Turskoj je, kao i svim zemljama, u jeku globalne pandemije Covid-19 potrebna efikasna mjera javnog zdravstva i mudro vodstvo, ali je viševjekovna tradicija masovne upotrebe kolonjske vode u toj zemlji postala iznimno važna i možda i spasonosna praksa, piše Anadolu Agency (AA).

Kolonjska voda na bazi etanola u Turskoj se koristi kao znak dobrodošlice i dobre volje u većini restorana, hotela, sredstava javnog prijevoza i slovi za jedan od simbola gostoprimstva u toj zemlji. Kolonjskom vodom ugodnog mirisa svoje mušterije “časte“ i frizeri, trgovci i drugi članovi društva.

Taj znak dobre volje i gostoprimstva proteklih sedmica se sve više nameće kao efikasna masovna mjera dezinfekcije ruku, a možda je i jedna od ključnih mjera zbog koje je relativno mali broj slučajeva korona virusa potvrđen u Turskoj.

U Turskoj je do jučer zaraza korona virusom potvrđena kod 18 osoba i uglavnom se radi o ljudima koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim pojedincima u Evropi, Americi i Saudijskoj Arabiji.

Prvi slučaj zaraze korona virusom u Turskoj potvrđen je prošle sedmice, a ljudi u toj zemlji su odmah pohrlili u prodavnice da nabave veće zalihe mirisnih kolonjskih voda na bazi alkohola.

"Potražnja za kolonjskim vodama s mirisom citrusa, a posebno limuna, porasla je za pet puta", kazao je za AA Engin Tuncer, vlasnik kompanije "Eyup Sabri Tuncer" koja je najveći proizvođač turske kolonjske vode.

On je kazao da su redovi ispred prodavnica brendirane kolonjske vode dugi i po stotinu metara. Dodao je da mušterije dolaze i da plastičnim kanisterima od 20 litara kako bi kupili kolonjsku vodu, ali da je rukovodstvo firme odlučilo da prodaje maksimalno po litar i pol te tečnosti po osobi.

"Nema potrebe za pretjerivanjem. Litar i pol je dovoljan za dva mjeseca jer nakon pranja ruku trebate svega nekoliko grama kolonjske vode za dezinfekciju", kazao je Tuncer.

Turske vlasti su prošle sedmice privremeno obustavile etanol za potrebe proizvodnje gasolina i tako žele pomoći u većoj proizvodnji dezinfekcijskih sredstava.

Tuncer je pohvalio taj potez i kazao da je tako osigurano 20.000 metara kubnih etanola za proizvodnju dezinfekcijskih sredstava, uključujući i kolonjske vode.

"Proizvodimo kolonjske vode različitih mirisa. Ona sa mirisom limuna sadrži 80 posto etanola. Kolonye sa mirisima jasmina, lavande, ambera ili bijelog čaja sadrže više od 70 posto alkohola i također služe kao efikasno dezinfekcijsko sredstvo", kazao je Tuncer.

On je također kazao da je kompanija obustavila isporuku proizvoda za izvoz kako bi zadovoljila povećanu potražnju na domaćem tržištu.

Vlasti u Turskoj uvele su brojne mjere prevencije širenja korona virusa koji se krajem prošle godine pojavio u Kini i proširio u više od 150 država i regija širom svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je globalnu pandemiju Covid-19 od posljedica koje je u svijetu umrlo blizu 6.500 osoba, a zaraženo je blizu 170.000 ljudi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza